Twinkle | Digital Commerce

EBay koopt snelle bezorgdienst Shutl

2017-05-27
180101
  • 1:49

EBay is de nieuwe eigenaar van Shutl, een Britse start-up die artikelen binnen negentig minuten bezorgt bij webshoppers. Shutl zal vermoedelijk worden omgedoopt tot eBay Now. Onlangs werd al bekend dat eBay's eigen bezorgservice naar Europa komt.
 
Financiële details over de overname zijn niet bekend gemaakt. De deal maakt in ieder geval duidelijk dat eBay serieuze plannen heeft met pakketbezorging, terwijl ook Google zijn investeringen in e-commerce logistiek opschroeft. De internetgiganten proberen een nieuwe plek in de keten in te nemen, signaleerde bijzonder hoogleraar Cor Molenaar al na een recent bezoek aan de bedrijven in Silicon Valley.

Ondergeschoven kindje
Shutl werd in 2009 gestart door de Brit Tom Allason, die steun kreeg van Europa’s voormalige Amazon-baas Simon Murdoch. Zij beschouwden bezorging als het ‘ondergeschoven kindje’ in de ontwikkeling van e-commerce.

Het bedrijf introduceerde levering binnen negentig minuten (‘Shutl Now’) en levering in een tijdvak van één uur (‘Shutl Later’). Deze service kan worden aangeboden doordat Shutl meestal last minute een beroep doet op de restcapaciteit van vervoerders. Shutl is momenteel beschikbaar voor de meeste Britten, onder andere voor aankopen bij retailketen Argos, modeconern Aurora Fashions en sinds kort schoenverkoper Schuh.

Shutl naar de VS
Met groeigeld van UPS zou Shutl dit voorjaar zijn entree maken op de Amerikaanse markt. Shutl landde er al wel, maar bezorgen voor Amerikaanse webshoppers doet het bedrijf nog niet. De overname door eBay biedt daar een verklaring voor. De Amerikaanse e-commerce reus introduceerde ruim een jaar geleden een eigen bezorgservice met de naam eBay Now. Eigen koeriers halen pakjes bij winkeliers op om ze doorgaans binnen een uur af te leveren bij de klant. Gisteren kwam de dienst na San Fransisco, New York en Sant Jose, beschikbaar in Chicago. Eind volgend jaar moet eBay Now uitkomst bieden aan webshoppers in 25 steden.

EBay Now in Europa
Vorige maand werd bekend dat ook Europa kennis zal gaan maken met eBay Now, Britse webshoppers om te beginnen. EBay sloot in de UK een samenwerking met Argos op het gebied van click & collect; kopers op Ebay.co.uk kunnen pakketjes voortaan ophalen in vestigingen van de keten, enkele jaren geleden één van de launching partners van Shutl.