Twinkle | Digital Commerce

'Direct toezicht op iDeal onnodig'

2017-05-27
180101
  • 1:23

Minister Dijsselbloem van Financiën voelt er weinig voor om iDeal onder direct toezicht te plaatsen van De Nederlandsche Bank. Hij wijst erop dat DNB de aangesloten banken individueel kan aanspreken op hun verantwoordelijkheden. Dat is volgens de minister afdoende.

Na de recente periodes van onbeschikbaarheid van iDeal, door storingen in internetbankieren en DDOS-aanvallen, nam de roep op maatregelen toe. Webwinkeliers lopen omzet mis doordat klanten niet kunnen betalen met de dominante online afrekenmethode.

Bankoverschrijdend
DNB liet eerder weten dat het zelf niet de middelen heeft om goed toezicht te houden op iDeal, dat bankoverschrijdend is en wordt beheerd door Currence. Dijsselbloem wuift dat weg: ‘DNB kan sancties uitoefenen via instellingen die al onder zijn verantwoordelijkheid vallen. Als toezichthouder kan DNB bijvoorbeeld banken verplichten een betalingssysteem als iDeal aan te passen of niet te gebruiken’, aldus de minister op Nu.nl. ‘Niet alle systemen hoeven onder direct toezicht te staan.’

Niet zinvol
Dijsselbloem vindt het niet zinvol noch effectief om het toezicht van DNB op iDeal uit te breiden, hoewel er nog wel gesprekken worden gevoerd over de scope van het toezicht. Dijselbloem zal zijn conclusies over de gesprekken in september naar de Tweede Kamer sturen.

Beschikbaarheid
De beschikbaarheid van iDeal is nu niet significant lager dan in voorgaande jaren, maar het aantal verwerkte transacties per maand is enorm toegenomen. Een iDeal-storing heeft tegenwoordig dan ook een veel grotere impact dan voorheen. De aangesloten banken hebben afgesproken dat iDeal op primetime 99,0 procent van de tijd beschikbaar moet zijn voor Nederlandse webshoppers, een norm die belangenvereniging Thuiswinkel.org overigens te laag vindt liggen.