Twinkle | Digital Commerce

Amazon opent in India en stuit op protest vanuit Europa

2017-05-27
180101

Amazon heeft een nieuwe overzeese stap gemaakt in de uitbreiding van zijn e-commerce platformen. De retailer opende gisteravond een online marktplaats in India voor de verkoop van boeken, films en tv-series op DVD en Blu-ray. De lancering valt samen met protesten tegen Amazon in Frankrijk en Groot-Brittannië.

Amazon start met een ‘simpele’ marktplaats waarop alleen producten (zowel Indiase als Amerikaanse titels) van derde partijen worden aangeboden. De online retailer verkoopt op Amazon.in geen producten uit het eigen assortiment. Wel wil het bedrijf het aanbod de komende weken uitbreiden met mobiele telefoons en fotocamera’s.

Fulfilment
De Amerikaanse gigant biedt Indiase verkopers de optie om producten voor hen te verpakken, te versturen en retouren te verwerken. Dit gebeurt allemaal vanuit een nieuw fulfilmentcentrum bij Mumbai. ‘Onze visie is om een betrouwbaar en belangrijk online verkoopkanaal te worden voor retailers in heel India’, zegt Amit Agarwal, vice president en countrymanager van Amazon India in een verklaring. ‘Zodat zij hun business online snel en efficiënt kunnen laten groeien.’

Junglee.com
Amazon is al enige tijd indirect aanwezig in India dankzij de aanschaf van het lokale bedrijf Junglee.com in 2012. Junglee.com is een vergelijkingssite waarop consumenten zien welke producten er offline en online te koop zijn in India. Echter, er kan niet worden gekocht op het platform zelf.

Dumpingpraktijken
De lancering van het Indiase platform valt samen met protestgeluiden tegen Amazon vanuit Frankrijk en Groot-Brittannië. Maandag beschuldigde de Franse minister van cultuur, Aurélie Filippetti, Amazon van dumping en uitte zij haar zorg over het voortbestaan van boekhandels in Frankrijk. ‘Iedereen heeft momenteel genoeg van Amazon, die met dumpingpraktijken de prijzen omlaag gooit. Zodra het bedrijf van een quasi-monopolie verzekerd is, gaan de prijzen echter weer omhoog’, zei zij in een speech voor boekverkopers in Bordeaux.

Reddingsplan
Filippetti is bezig met een reddingsplan om boekhandelaren te helpen meegaan met nieuwe ontwikkelingen, zoals online verkoop, en de strijd aan te gaan met Amazon. De overheid zal 2 miljoen euro bijdragen, 7 miljoen euro wordt door uitgevers in het plan gestoken. De 9 miljoen euro komt bovenop eenzelfde bedrag dat eerder dit jaar al was toegezegd.

Extra diensten
In Frankrijk liggen de prijzen voor boeken vast. Offline en online verkopers mogen alleen een maximumkorting van 5 procent aan hun klanten bieden. Amazon doet dit dan ook braaf. De online retailer rekent daarbij geen verzendkosten en heeft een gratis same day delivery service. Kleine boekverkopers in Frankrijk zeggen niet op te kunnen tegen deze extra diensten.

Groot-Brittannië
In Groot-Brittannië roepen boekhandelaren de overheid op om ook op te komen voor de kleinere verkopers. Tim Godfray, chief executive van de Booksellers Association zegt dat momenteel meer dan één boekwinkel per week zijn deuren moet sluiten vanwege Amazon, door Godfray ‘the mean threat of their business’ genoemd. Hij waarschuwt dat als de online retailgigant door blijft gaan met zijn ‘relentless expansion’, meer boekshops failliet zullen gaan.