Er moet in Dordrecht heldere regelgeving komen voor webwinkels. De stad telt er al zo'n driehonderd en volgens de VVD en het CDA in Dordrecht staat er niets over in bestemmingsplannen en treedt de gemeente willekeurig op. Wethouder Sleeking ontkent dat, maar zegde wel een raadsdebat toe over nieuwe regelgeving.
Raadslid Irene Koene van de VVD ontdekte dat de gemeente een webwinkel wil sluiten omdat een buurman er over klaagt. CDA'er Heijkoop zegt dat de gemeente iemand stimuleerde een webwinkel te beginnen en daarna waarschuwde, dat de zaak dicht moet als er buren gaan klagen.
Willekeurig en onwenselijk
Beide raadsleden noemen de gang van zaken willekeurig en onwenselijk. Wethouder Sleeking stelt zich op het standpunt dat er bij webwinkels juridisch sprake is van detailhandel. Koene vindt dat te rigide: ‘Het gaat bij webwinkels natuurlijk beduidend anders dan bij gewone winkels. In het bewuste webwinkeltje is het kleinschalig, het ziet er keurig uit en is het mij niet duidelijk wat de overlast is. En omdat er een klacht is moet die mevrouw haar winkeltje dan maar sluiten? Dat hoort niet zo.’
Heijkoop vindt dat de gemeente webwinkels met rust moet laten tot er heldere regels zijn.
Fietsenshop.nu
Eerder al had Fietsenshop.nu het aan de stok met de gemeente Abcoude. In de rechtszaak die uit dit conflict voortvloeide blijkt dat het wel of niet runnen van een webwinkel vanuit huis onder meer afhankelijk is van de wijze waarop gemeenten in hun bestemmingsplannen de bestemmingen hebben omschreven en van de ‘ruimtelijke uitstraling’ die van de webwinkels uitgaat.
Bron: RTV Rijnmond
Hulde voor de overheden, dit is echt een steeds groter wordend probleem waar gelukkig steeds meer oog voor is. De dialoog aangaan met belanghebbende, omwonende, branchorganisatie op zeowel ecommerce-, retail- en ruimtelijke ordeningsvlak is de mogelijkheid en sleutel tot een natuurlijkere integratie. Denken in mogelijkheden in plaats van problemen.