Twinkle | Digital Commerce

Tweede Kamer vindt impliciete toestemming voor cookies genoeg

2017-11-11
180101
  • 1:21

De Haagse cookie-soap kreeg er gisteren een aflevering bij, een goede voor webwinkeliers. Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich uit tegen expliciete toestemming voor de plaatsing van cookies. Dat luidt het mogelijk einde van pop-up schermen in.

Terwijl minister Kamp van Economische Zaken sleutelt aan een wetswijziging voor analytics cookies – voor de plaatsing daarvan is straks onder voorwaarden helemaal geen toestemming meer nodig  – stemde de Tweede Kamer gisteren over het toestemmingsvereiste bij de plaatsing van cookies in het algemeen. Het betrof dus ook third party ofwel tracking cookies, die met name voor advertentiedoeleinden worden gebruikt.

De SP wilde via een motie bevestigd krijgen dat internetgebruikers expliciete toestemming nodig hebben voor de plaatsing van deze cookies. Maar de motie, ingediend na Kamps versoepeling ten aanzien van analytics cookies, werd verworpen.

Actieve handeling
Een meerderheid van de Kamer vindt expliciete toestemming voor cookies dus niet nodig, wat verschillende sites er al toe heeft besloten de pop-up vensters te verwijderen. Het parlement vindt wél dat er een ‘actieve handeling’ moet plaatsvinden voordat third party cookies mogen worden geplaatst. Daartoe nam de Kamer gisteren een andere motie van de PvdA aan.
 
Cookiewet
Wat precies onder het begrip ‘actieve handeling’ moet worden verstaan, is nog onduidelijk. Ook is nog niet bekend of de wet ook op dit punt aanpassing behoeft. Cookies houden de online gemoederen nu al zeker drie jaar bezig, nadat toenmalig minister van der Hoeven een expliciete opt-in voor cookies voorstelde om aan Europese regels te voldoen.


Gerelateerde artikelen: