Twinkle | Digital Commerce

Otto investeert in eigen e-commerce platform en private labels

2017-05-27
180101
  • 1:33

Otto heeft afgelopen jaar de grootste winst in een decennium geboekt. Met een eigen e-commerce platform, private labels en dure marketingcampagne gaat het thuiswinkelicoon de strijd aan met Amazon, eBay en Zalando. Maar bij het hosannabericht zijn ook kanttekeningen te plaatsen.

‘Hinter uns liegt ein ausgezeichnetes Jahr mit einer herausragenden Profitabilität’, schrijft Otto in een bericht over zijn prestaties in 2012. In de kwakkelende markten voor mode en interieur wist het concern ook zijn omzet te vergroten, onder andere door een conversieverbetering op Otto.de. Inmiddels komt 80 procent van Otto’s inkomsten uit het online kanaal, circa 1,7 miljard euro.

Van Intershop over op eigen platform
Met een grote reclamecampagne van minimaal 100 miljoen euro wil Otto dit jaar meer webshoppers aan zich binden. Het bedrijf verbreekt de samenwerking met Intershop en bouwt aan een eigen e-commerce platform, zoals de grote concurrenten Amazon en Zalando eerder deden. Bij de uitbouw van het modeassortiment komt sterk de nadruk te liggen op eigen merken.

Omzetgroei relatief
Hoeveel winst Otto precies boekte is niet bekend. De omzet nam afgelopen jaar met ongeveer 2 procent toe, tot ruim 2,1 miljard euro. De cijfers zijn beter dan die van de meeste offline concurrenten, maar de inkomsten van alle Duitse Katalogversender groeiden afgelopen jaar met 6 procent, becijferde het Bundesverband des Deutschen Versandhandels. Over de hele linie groeide de verkoop op afstand in Duitsland met 16 procent. De online verkoop nam, als onderdeel daarvan, met 27 procent toe, pure players noteerden zelfs 40 procent omzetgroei.

Neckermann.de
Daarmee vergeleken is de omzetplus van de 'Ottosaurus Rex' gering, tekent Excitingcommerce.de aan, zeker gezien het feit dat Neckermann van het strijdtoneel verdween. De merkrechten en domeinen van de voormalige concurrent zijn overgenomen door Otto, net als eerder die van het andere postordericoon Quelle.