Bewindvoerder Sander Drijber voert momenteel gesprekken met meerdere partijen over een doorstart van Onetomarket, dat in surseance van betaling verkeert. Meest waarschijnlijk wordt morgen al besloten wie van de geïnteresseerden de activa overneemt.
Dat zegt insolventiemedewerker Annerique Thiadens-Timmermans van advocatenkantoor Drijber & Partners namens de bewindvoerder. ‘Er hebben zich veel partijen gemeld’, laat ze weten, ‘wel 14 of 15. Daarvan zijn er 4 oprecht en relevant geïnteresseerd. Met die partijen wordt gesproken.'
Geldschieter
Onder de overgebleven geïnteresseerden bevindt zich een geldschieter die al voor het uitstel van betaling gesprekken voerde met Onetomarket, bevestigt Thiadens-Timmermans. Dat verklaart waarom het bureau in een reactie op de surseance sprak over ‘een investeerder’, ‘de nieuwe eigenaar’ en een ‘ruime kapitaalinjectie’.
Werkgelegenheid
Thiadens-Timmermans laat weten dat op dit moment nog allesbehalve duidelijk is aan welke hand Onetomarket een doorstart zal maken. ‘De bewindvoerder moet de gegadigden voorleggen aan de rechter-commissaris. Doorgaans acht die het behoud van werkgelegenheid van het grootste belang. Daarom is het ook waarschijnlijk dat de activa in één hand blijven.'
Schuldenlast
Onetomarket verkeert sinds afgelopen woensdag in surseance van betaling. De oorzaak daarvan ligt volgens het bedrijf in een zeer hoge schuldenlast uit het verleden. ‘Deze is met name ontstaan door aanloopverliezen van nieuw opgerichte buitenlandse kantoren.’
Voor een succesvolle doorstart is eerlijke en transparante communicatie nodig, zowel intern als extern. Het personeel is niet geïnformeerd en heeft de berichtgeving op Twinkle moeten lezen. Terwijl extern wordt gesproken over een doorstart met alle medewerkers is al een week geleden voordat surseance werd aangevraagd door de nieuwe investeerder bekend gemaakt dat een belangrijk deel van de medewerkers niet meer op een baan kan rekenen na een eventuele doorstart.
Voor een succesvolle doorstart is visie en realisme nodig, iets dat bij het management ontbrak. Medewerkers in Arnhem zijn al een tijd geleden enthousiast gemaakt om elders te solliciteren vanwege de aanhoudende en structurele verliezen van Onetomarket in Nederland. Recent zijn daardoor goede collega's vertrokken. De echte problemen van Onetomarket moeten eerst onderkend worden, voordat ze kunnen worden opgelost. Dat nu al gesproken wordt over groei van Onetomarket na een eventuele doorstart, terwijl tegelijkertijd fors wordt afgeslankt, geeft het gebrek aan realisme aan.
Voor een succesvolle doorstart is fatsoenlijke omgang met personeel nodig. Het management zat ziek thuis toen het er op aan kwam en heeft tot de surseance al maanden niet meer rechtstreeks met het personeel gesproken. Allerlei beloftes zijn en worden gedaan, waardoor sprake is van een gespannen werksfeer. Zo ga je niet met personeel om.
Grote veranderingen zijn nodig om een eventuele doorstart mogelijk te maken en op termijn succesvol. Een doorstart gaat over meer dan alleen geld.
@12M: zoals in de tekst staat is op dit moment nog onduidelijk of 'de investeerder' ook daadwerkelijk de doorstart zal begeleiden. Het is in ieder geval niet gelukt om aan die hand een surseance af te wenden.
Er zijn dus ook andere gegadigden. Baanbehoud is een heel belangrijk criterium in het lopende proces, zoals Annerique Thiadens-Timmermans hierboven aangeeft.
Het is de vraag of een doorstart gaat lukken. Dit soort berichten worden ddor de curator vaak naar buiten gestuurd om o.a. de bestaande klanten gerust te stellen. Hoe meer klanten bij Onetomarket vertrekken hoe lager de waarde. Verder hebben de echt ervaren medewerkers zo een nieuwe job en blijven de minder ervaren medewerkers over. De medewekers die overblijven kunnen weer niet de kwaliteit leveren die zo belangrijk is.
Het blijft een feit dat de (zogenaamde) investeerder het niet voor alkaar gekregen heeft om surseance te voorkomen. Al met la schat ik daarom de kans op een fecht faillissement groter dan 50%
@Johan: de ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Onetomarket is maandag failliet verklaard en zojuist is een doorstart aangekondigd.
@Johan
Veel bedrijven (15) hadden interesse in het bedrijf (mijn vraag is hoeveel overleg kan je doen in twee dagen met 15 partijen) Binnen een paar dagen wordt echter overeenstemming bereikt met een investeerder. Een "slimme" investeerder kan op niet op maandag weten dat een bedrijf op springen staat en een dag later een overname doen. Dat weten ze al veel langer en de onderhandelingen gaan veel verder terug. Indien het faillissement wordt uitgesproken samen met de mededeling van een doorstart, dan heeft de curator verzuimd het maximale uit de verkoop te halen ten bate van schuldeisers. Immers veel kans tot het uitbrengen van een goed (beter) bod is er in dit geval niet geweest. Schuldeisers worden in Nederland helemaal niet beschermd (uitzondering banken).
Wat je leest is, ik wil het bedrijf wel maar niet de openstaande rekeningen. Het faillissment was zeker te voorkomen als het bedrijf in de etalage was gezet (SEO en SEA is een enorme groeimarkt) en als dat niet zo is dan kan het nooit een doorstart rechtvaardigen.