Twinkle | Digital Commerce

‘Treurig gesteld met implementatie cookieregels’

2017-11-11
180101
  • 1:08

Uit een grootschalig onderzoek van juridisch adviesbureau ICTRecht en online onderzoeksbureau WUA blijkt dat slechts een fractie van de Nederlandse bedrijven voldoet aan de nieuwe cookieregels. ‘Het is treurig gesteld’, concluderen de bureaus.

De zogenoemde ‘cookiewet’ verplicht websites sinds 5 juni om bezoekers te informeren over én om toestemming te vragen voor de plaatsing van bepaalde cookies. Uit een recente steekproef van toezichthouder Opta bleek al dat grote Nederlandse websites de regels vooralsnog massaal in de wind slaan.

Uitzonderingen
ICTRecht en WUA namen voor hun onderzoek aanzienlijk meer websites onder de loep. Zij constateren dat slechts 3 van de 143 onderzochte sites bezoekers zowel afdoende informeren over cookies, als deugdelijk toestemming vragen voor de plaatsing ervan. Het gaat om de site van advocatenkantoor Loyens & Loeff en de sites van politieke partijen PvdA en D66. Geen van de onderzochte retailers, reisorganisaties, vergelijkingssites of verzekeraars voldeed aan de regels, ook niet ‘grotendeels’. De volledige lijst met resultaten is hier te vinden.

Conversieverlies
WUA zal de komende weken aan de hand van de lijst onderzoek doen naar eventueel conversieverlies bij implementatie van de cookiewet. Traffic4u deed hier kort na de introductie van de nieuwe regels al onderzoek naar, bij klant Holidaycars.com. Het internetbureau concludeerde dat de angst voor aanzienlijk conversieverlies reëel is.