Twinkle | Digital Commerce

Rabobank mikt op volgend kwartaal met introductie mobiel iDeal

2017-10-05
180101
  • 1:30

Rabobank en Bol.com blikten vanochtend terug op een geslaagde proef met mobiel iDeal. Volgens business development manager Gertjan Rösken zal Rabobank mobiel iDeal in de eerste helft van dit jaar breed beschikbaar stellen voor webwinkeliers.

Dat zei Rösken op het Online Betaal Congres in Amsterdam, nadat Bol.com’s Bas Winkel goede ervaringen met mobiel iDeal had gedeeld. Rabobank maakte op basis van de samenwerking al eerder wereldkundig dat de betaalmethode m-commerce aanjaagt.

Banken bepalen tempo
Na de geslaagde proef (ook met Thuisbezorgd.nl en MyOrder) wil Rabobank mobiel iDeal nu voor de zomer uitrollen. Eerder hoopte de bank op een introductie in het begin van dit jaar. Waar Currence op het vorige Online Betaal Congres nog aangaf een collectieve ontwikkeling van mobiel iDeal voor te staan, liet de beheerder vanochtend weten dat het aan de banken zelf is om stappen te zetten. ‘Het tempo hangt af van de aangesloten banken’, aldus Max Geerling van Currence. ’Onze voorwaarden staan op papier, maar de ene bank geeft er nu eenmaal meer prioriteit aan dan de andere.’

Mobiel iDeal via app
Rabobank gaat mobiele iDeal-betalingen verwerken via een mobiele applicatie, die wordt aangeroepen als een particuliere klant wil afrekenen in een webwinkel. Rösken daarover: ‘We willen het "op zijn apps" oplossen, niet "op zijn pc’s" zeg maar. Het nadeel van browsers is dat klanten toch nog een random reader nodig hebben als ze hun cookies hebben weggegooid. Bovendien benadert een app beter de bekende mobiele bankomgeving van de klant, met veel gebruiksgemak. Verder zijn er meer mogelijkheden om veiligheid in te bouwen.’

Position paper
De introductie van een mobiele iDeal-variant staat hoog op het verlanglijstje van Thuiswinkel.org, zo herhaalde de belangenvereniging vanochtend nog eens in zijn positon paper over online betalen in Nederland.