Twinkle | Digital Commerce

Zalando maakt stappen met marktplaats

2017-05-27
181101

Al afgelopen augustus werd bekend dat Zalando de deuren zou openen voor andere online retailers. Tegen circa 20 procent provisie kunnen zij straks kleding en schoenen verkopen op het platform, om te beginnen in Duitsland. Daar wordt de marktplaats nu getest.
   
Sportkledingverkoper Outfitter Five uit Hessen blijkt al enige tijd te fungeren als pilot partner van Zalando, melden verschillende Duitse media. In het tweede kwartaal zou de marktplaats van Zalando voor alle gekwalificeerde webwinkeliers (zie verderop in dit artikel) bij onze oosterburen opengaan en vervolgens voor online retailers in Nederland en andere landen waarin de Duitse pure player actief is.

Nieuwe software partner
De berichten van onder andere Internetworld.de volgen op een aankondiging (pdf) van TradeByte, eerder deze week. Die leverancier van e-commerce software kan webwinkels koppelen aan het Zalando Partner Platform. Dat kan Plenty Systems, het bedrijf dat de marktplaatsplannen afgelopen zomer in de openbaarheid bracht, ook.

Voorwaarden
Zalando stelt de nodige eisen aan zijn partners: alleen verkopers die veel waarde hechten aan productpresentatie, die samen met Zalando ‘emotionele merkwerelden’ kunnen scheppen en die logistieke topprestaties leveren, zijn welkom. Het aanbod en de operationele capaciteit beïnvloeden ook de plaatsing binnen het platform van Zalando, dat niet op prijs zegt te willen concurreren met zijn partners.

Gratis verzending en honderd dagen retourrecht
Derde partijen moeten verder gratis verzending en honderd dagen retourgrarantie bieden op Zalando.de, unique selling points waar de webwinkel groot mee is geworden. Daarbij geldt dat verkooppartners zelf kunnen bepalen welke producten ze wel en niet via Zalando willen slijten.

Diensten
Behoudens de logistiek neemt Zalando bijna al het overige werk voor verkooppartners uit handen, waaronder de betaling en de klantenservice. Een en ander werd gevisualiseerd in de presentatie op de site van Plenty Systems.Miljoenen per maand
Zalando, de nummer 57 in de Twinkle100, maakt sinds de start in 2008 een flinke groei door. In de eerste helft van 2011 was het bedrijf goed voor een totale omzet van circa 200 miljoen euro, inmiddels zou Zalando maandelijks meer dan 100 miljoen euro aan inkomsten boeken.

NB: Lees ook de blog-posting van Jeroen Leenders:
Waarom Zalando alles goed doet