Twinkle | Digital Commerce

Nepwinkel Medi-plaza.nl trekt duizenden pillenkopers

2017-11-11
180101
  • 1:23

Het Ministerie van Volksgezondhied, Welzijn en Sport (VWS) bracht eind 2010 webwinkel Medi-plaza.nl in de lucht. De shop trok sinds die tijd ruim achttienduizend bezoekers, waarvan bijna een derde daadwerkelijk pillen wilde bestellen.

Dat laat VWS weten in een factsheet over de voorlichtingsactie. Volgens het ministerie wilden 5.124 bezoekers een bestelling plaatsen. Velen van hun vonden Medi-plaza.nl via zoekmachines, waarin de site top 3-notities scoorde op termen als ‘slaappillen’ en ‘antidepressiva’. Wie een bestelling wilde plaatsten werd geconfronteerd met een dokter die wees op de risico’s van online medicijnaankopen. Sinds kort verschijnt de waarschuwende arts direct bij een bezoek aan de site.

Half miljoen Nederlanders
Online verkoop van receptgeneesmiddelen is toegestaan, maar alleen bij gevestigde apotheken die ook om een recept vragen. VWS wijst op onderzoek waaruit zou blijken dat 500.000 Nederlanders wel eens online medicijnen kopen zonder doktersrecept. ‘De verwachting is dat dit aantal stijgende is’, schrijft het ministerie. Deze kopers hebben geen garanties over de samenstelling van geneesmiddelen en mogelijk worden ze geconfronteerd met verkeerde informatie over het gebruik ervan.

Onveilige pillen
Volgens VWS zijn door de actie met Medi-plaza.nl in totaal 161.500 ‘onveilige pillen’ niet verzonden, hoewel de vraag is of de medicijnen niet alsnog elders zijn besteld. Het ministerie blijft op de (vernieuwde) site Internetpillen.nl voorlichting geven over online medicijnaankopen. Het thema heeft ook in Brussel de aandacht: het bieden van adequate bescherming aan online kopers van geneesmiddelen is één van de 16 toezeggingen die de Europese Commissie onlangs deed om e-commerce te bevorderen.

U vindt de factsheet van VWS via onderstaande link (pdf):


Size: 60.1K bytes Modified: 2 June 2016, 13:46