Twinkle | Digital Commerce

Bol.com laat ontwikkelaars los op 5 miljoen producten

2017-05-27
180101
  • 1:28

Bol.com heeft Developers.bol.com geopend. Externe ontwikkelaars kunnen applicaties maken rond vijf miljoen producten, die straks waarschijnlijk ook buiten Bol.com te koop komen. Met de stap volgt Bol.com grote bedrijven als Amazon, eBay en recent Asos.

Ralph Remkes maakte op De E-commerce Dagen bekend dat Bol.com de deuren zou openen voor externe ontwikkelaars. ‘Er worden content API’s (application programming interfaces, red.) gemaakt voor derden. Daarmee hopen we anderen te inspireren om applicaties voor ons te ontwikkelen’, zei Remkes in april.

Applicaties, mashups, widgets en websites
Met de API van Bol.com kunnen ontwikkelaars zelf applicaties, mashups, widgets en websites ontwikkelen in hun eigen vormgeving (voorbeelden). De API levert informatie over alle producttypes en prijzen, ook die van tweedehands artikelen en van externe partners die verkopen via Bol.com's Plaza.

Geen koppeling aan winkelwagen
Op dit moment kunnen ontwikkelaars klanten van Bol.com nog niet binnen hun eigen domein laten afrekenen. Onder het kopje ‘Geld verdienen met de API’, schrijft Bol.com: ‘Bij het maken van een toepassing op basis van de API kan je gebruik maken van het bol.com partnerprogramma. Als er dan producten op bol.com verkocht worden via jouw verwijzende url, verdien je commissie over alle producten die daardoor gekocht worden door de bezoeker.’

Openheid
Bol.com heeft de afgelopen periode verschillende stappen gezet om de deuren open te gooien en derden voor zich te laten werken. Het bedrijf lanceerde begin vorig jaar het eigen partnerprogramma voor affiliates, waar het developers programma volgens Remkes een logisch vervolg van is. Begin 2011 opende de nummer 2 van de Twinkle100 ook al de deuren voor externe verkopers op zijn website (Plaza). Het zijn stappen die andere grote Nederlandse e-commerce bedrijven nog niet of nauwelijks zetten.