Twinkle | Digital Commerce

‘Ex-Herbalifer’ opent Herbashoppen.nl

2017-11-08
360280
  • 1:24

Maartje Louisa houdt met Herbadieet-enschede.nl, Herbashoppen.nl, Herbadieet.nl, Nuafslanken.nl en Herbawinkel.nl een handvol webwinkels in de lucht. Ze koopt de producten van officiële distributeurs van Herbalife, om ze vervolgens met korting aan te bieden online.

Herbalife staat bekend om zijn gesloten verkoopnetwerk van ‘onafhankelijke distributeurs’, die zich zonder verkoopervaring kunnen aansluiten (Wikipedia). Louisa, nog altijd liefhebber van de voedingsproducten, was zo’n distributeur. Ze kreeg er echter genoeg van ‘volledig aan de ketting’ te liggen van Herbalife, dat volgens haar een piramidespel gaande houdt. Distributeurs mogen producten ook online verkopen, maar dan alleen tegen strikte (prijs)voorwaarden volgens Louisa.

Prijsregie
Ruim twee jaar geleden besloot Louisa buiten de organisatie om te gaan verkopen via Herbadieet-enschede.nl. Vervolgens bracht ze met haar man Herbashoppen.nl en later ook Herbadieet.nl, Nuafslanken.nl en Herbawinkel.nl online. In de shops worden producten tegen kortingen tot 25 procent aangeboden. Daarmee doorbreekt Louisa de prijsregie die Herbalife voert. ‘Ik koop de producten van officiële distributeurs (zie oproep, red.), zonder dat Herbalife weet van wie precies. Mij kunnen ze juridisch niks maken, maar die verkopers verliezen hun baan als Herbalife erachter komt.’

Waarom zo goedkoop?
Louisa benadrukt overal geen officiële dealer te zijn van Herbalife. Op de veelgestelde vraag waarom de webwinkel de producten zo goedkoop kan aanbieden, antwoordt de webwinkelier op Herbashoppen.nl: ‘In Nederland is verticale prijsbinding op grond van art. 81 van het EG-verdrag én de Nederlandse Mededingingswet verboden om een vrije handel te waarborgen. Wij zijn geen Herbalife distributeur, hebben geen enkele overeenkomst met onze leveranciers en zijn daarom ook niet gebonden aan allerlei opgelegde regels. Om deze redenen kunnen wij vrij adverteren en zelf onze prijs bepalen.'