Vrijdag 16 december 2011

18100 keer gelezen6 x gereageerd

Herbalife veroordeeld voor malafide verkooppraktijken

Herbalife veroordeeld voor malafide verkooppraktijken

De rechtbank van koophandel in Brussel heeft Herbalife een dwangsom opgelegd. Het bedrijf moet zijn manier van verkopen omgooien. In ons land is Herbalife in een hevige strijd verwikkeld met een oud-distributeur die een aantal webwinkels startte met Herbalife-producten.

Twinkle schreef begin vorige maand over Maartje Louisa. Ruim twee jaar geleden besloot zij buiten Herbalife om te gaan verkopen via inmiddels een handvol webwinkels, waaronder Herbashoppen.nl. In de shops worden producten tegen kortingen tot 25 procent aangeboden. Louisa koopt de producten van officiŽle distributeurs, zonder dat Herbalife weet van wie precies. Daarmee doorbreekt ze de strakke prijsregie van het bedrijf.

Piramidespel
Louisa is van mening dat Herbalife een piramidespel gaande houdt, vertelde ze vorige maand aan Twinkle. Herbalife stuurde onverrichterzake een advocaat op de redactie af om de online publicatie te verwijderen en rectificeren, omdat ze onrechtmatig zou zijn door die passage.

Vanmiddag kopte de Belgische krant Het Nieuwsblad onomwonden: ‘Herbalife na zeven jaar veroordeeld voor illegale piramideverkoop'. De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop liet even daarvoor weten een slepende juridische strijd tegen Herbalife te hebben gewonnen.

Vonnis
De rechtbank van koophandel in Brussel stelt dat Herbalife als hoofddoel heeft om nieuwe distributeurs te werven voor zijn afslankproducten en voedingssupplementen.

Uit het vonnis, zoals deels gepubliceerd op Test-aankoop.be:

‘Om de goederen aan een interessante prijs te verkrijgen met het oog op verbruik moet de consument distributeur worden. De consument die denkt dat hij de producten van Herbalife nodig heeft, ziet zich genoodzaakt om in te stappen in het systeem anders betaalt hij onredelijk en onverklaarbaar veel voor de producten ...’

En verder:

‘Dat aan de intrede in het systeem als distributeur niet een daadwerkelijke capaciteit en zin voor verantwoord ondernemerschap beantwoordt, blijkt immers uit de hoge uitval van distributeurs binnen het jaar: 50% van hen verdwijnt en wordt vervangen binnen het jaar en alleen de sponsors van deze distributeurs verdienen er rechtstreeks en onrechtstreeks aan en blijven uiteraard stabiel. Dit kan en mag niet de bedoeling zijn van zelfstandig ondernemerschap.’

Dwangsom
Herbalife moet binnen twee maanden stoppen met deze manier van werken, oordeelde de rechter op 23 november, op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per vastgestelde inbreuk met een maximum van 250.000 euro.


0

Onderwerp(en) & tags voor dit artikel:

- Consumentenrecht (Wetgeving)
- Veiligheid, privacy, fraude (Wetgeving)
- Offline vs online (Multichannel)Er is op dit moment 6 keer gereageerd op:
Herbalife veroordeeld voor malafide verkooppraktijken
 1. Fleur op donderdag 25 april, 2013 om 21:49
  www.snelafvallen-online.nl/bmi-berekenen/

  Echt terecht. Hele vreemde werkwijze bij Herbalife. Verkopen is verkopen. Beetje rare gang dat iedereen "lid" moet worden van deze organisatie. Duidelijk een manier om veel geld uit goedwillende mensen hun zakken te kloppen die eigenlijk willen ondernemen, maar het tegenovergestelde hiermee bereiken...

 2. Tine op zaterdag 3 augustus, 2013 om 12:29

  Ik snap het niet... Enerzijds wordt er blijkbaar gedreigd met dwangsommen, anderszijds heb ik nog nooit zoveel van Herbalife horen spreken in mijn directe omgeving. Ik ken mensen die er van overtuigd zijn dat ze met hun "piramide" de weg naar absolute rijkdom gevonden hebben. En jullie beweren dat dit verboden is. Die persoon verdient dan elke maand meer dan 2000 euro op een illegale manier ?! De rechter verbiedt het dus maar er is geen enkele vorm van controle in dit apenland .†

 3. Henk albers van der Linden op maandag 12 augustus, 2013 om 16:29
  www.herbaels.nl

  Ik kan niet begrijpen wat voor een mensen dat doen alleen maar negativiteit zoeken in iets wat al honder jaar bestaat en waar herbalife er 33 jaar mee actief is.het is gewoon een gezonde manier van verkoop mensen gunnen er aan mee te doen zoniet dan moet je er niet negatief over doen.ik ben al 19 jaar bij herbalife en niets dan lof ook bij mijn klanten,als een klant geen resultaat krijgt of†heeft heb ik nog nooit iets vervelends mee gemaakt.ga eens positief te werk dan zul je zien dat het ook goed met jezelf gaat.ik ben blij met deze producten.gr Henk A v/d L.12-8-2013

 4. Jim de Nooij op maandag 7 april, 2014 om 13:17
  www.mkatan.nl

  Mijnheer Henk Albers van der Linden zou als belanghebbende helemaal niet mee moeten doen in deze discussie, hij is immers druk bezig zijn piramide te bouwen? natuurlijk wil hij niets dan positieviteit horen en zien want het gaat om zijn boterham en als het aan hem ligt, veel meer dan alleen een boterham., ik zou hem, en ieder die het aangaat of zijdelings geintereseerd is, willen uitnodigen de hieronderstaande lnk aan te klikken en even te luisteren naar Prof. Dr. B Katan en dan zien of horen dat de piramide nog maar de top van de ijsberg is, juist over het product heeft hij het een en ander te vertellen, en dat is beslist niet positief mijnheer Albers, mischien kunt u tijdelijk even onderduiken in de door uzelf gecreeerde piramide, dan luisteren wij even naar het relaas van Prof. Dr. Katan en kijken tegelijk even naar de indrukwekkende lijst van bronnen die hij geraadpleegd heeft.

  http://www.mkatan.nl/radio-en-tv/439-3-december-herbalife.html

 5. Anna van der Vries op woensdag 25 maart, 2015 om 16:59

  Jim de Nooij, heeft u zelf de producten geprobeerd? Herbalife gaat juist heel ethisch te werk en wanneer u niets weet van de achtergrond van dit bedrijf of ooit op 1 training bent geweest kunt U! zich niet mengen in deze discussie ik ben het volledig eens met Henk Albers. Daarbij steunt herbalife een zeer goed doel in derde wereldlanden met projecten uit dit 'zogenaamde piramidespel'Doe dat hen maar eens na!

  Ga eens iets gezonds doen met uw leven wordt u vast positiever van!

  Mvg Anna van der Vries

 6. Bart op zaterdag 25 april, 2015 om 15:36

  Het gerecht mag wel eens in actie schieten vind ik.

  Moesten alle members ipv te dromen eens realistisch nadenken wat ze teveel betalen aan de producten en maar denken dat ze gratis op reis kunnen en allerlei gadgets 'gratis' krijgen. Ze hebben ze zelf allemaal dubbel en dik betaald.

  Hetgeen wij nu uitsparen op een jaar, kunnen we een heel chique reis mee betalen ze.


Laat een reactie achter:

Code (zie plaatje hierboven)Uw reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. De redactie van Twinkle behoudt zich het recht voor om reacties te verwijderen in geval ze niet ter zake doen, commercieel of kwetsend zijn. Alle reacties zijn te allen tijde voor verantwoordelijkheid van de inzender.