Twinkle | Digital Commerce

Webwinkels gaan minder afdragen aan Hoofdbedrijfschap Detailhandel

2017-11-08
180101
  • 1:09

De heffing die webwinkeliers moeten afdragen aan het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD), gaat omlaag. Dat is volgens Thuiswinkel.org een logisch gevolg van een aankomende wijziging van het stelsel van product- en bedrijfschappen.

Het kabinet heeft ter uitvoering van een motie onderzoek verricht naar ‘de onmisbaarheid van taken van Publiekrechtelijke Bedrijfsorganisaties’ (PBO’s, ofwel product- en bedrijfschappen). Minister Kamp van Sociale Zaken heeft het kabinetstandpunt hierover inmiddels naar buiten gebracht.

Publiek belang
Het kabinet vindt dat de PBO’s in beginsel geen taken meer moeten vervullen die geen publiek belang dienen, zoals productpromotie. Zulke taken moeten aan de sectoren zelf worden overgelaten, vindt de regering. De bewindslieden streven ernaar om eind volgend jaar een wetswijziging voor te leggen aan de Tweede Kamer.

Goed nieuws voor webwinkeliers
Vermindering van taken heeft als logisch gevolg dat de PBO-heffingen omlaag gaan, dus ook de heffingen die webwinkeliers moeten afdragen aan het HBD. Thuiswinkel.org noemt dat goed nieuws, met name voor kleinere en jonge webwinkels. De belangenvereniging schrijft op de eigen site: ‘Zij moeten verplicht betalen voor iets waar ze niet om vragen en voor het gevoel weinig voor terug krijgen. Een startende onderneming heeft wel andere dingen aan zijn hoofd. Het regeringsbesluit is daarom een goede zaak, hoewel een afschaffing van de verplichte afdracht beter bij onze wensen had gepast.’