Twinkle | Digital Commerce

Currence: ‘Breed mobiel iDeal straks ook via apps’

2017-10-05
180101
  • 2:20

Currence maakt werk van een mobiele variant van iDeal die voor klanten van verschillende banken beschikbaar is. Uit veiligheidsonderzoek dat Currence namens de aangesloten banken heeft uitgevoerd blijkt dat de betaalmethode straks ook via apps kan worden gebruikt.

Dat laat Max Geerling, hoofd productmanagement bij Currence, weten aan Twinkle. Op de Thuiswinkel Update maakten Rabobank en Bol.com bekend dat een mobiele betaalproef met iDeal ophanden is. Ook Thuisbezorgd.nl gaat vanaf volgende week experimenteren met de mobiele betaalwijze. Als de pilots van de Rabobank slagen kunnen andere geïnteresseerde mobiele verkopers zich aansluiten, maar dat zal niet eerder dan in de loop van volgend jaar mogelijk zijn.

Collectieve ontwikkeling
De Rabobank kondigde de proef met iDeal in maart van dit jaar aan op het Online Betaal Congres. In een reactie aan Twinkle zei Currence-directeur Piet Mallekoote te streven naar een mobiel iDeal via de browser in 2012. ‘Eigenlijk willen we voorkomen dat er steeds nieuwe particuliere initiatieven ontstaan, hoe bruikbaar ze op zichzelf ook kunnen zijn. Merchants zijn daar ook niet zoveel mee geholpen. Wij staan een collectieve ontwikkeling voor.’

In beweging
Beheerder Currence was aanvankelijk dus niet blij dat Rabobank op eigen houtje begon met een mobiele variant van iDeal. ‘Maar de Rabobank heeft wel wat in beweging gezet’, erkent Geerling nu. ‘We maken er dan ook geen punt van dat de bank hiermee doorgaat en de naam iDeal gebruikt. Je moet kijken naar de effectiviteit.’

Herkenbaar en veilig
Geerling denkt dat het initiatief van de Rabobank andere banken in beweging zet om mobiel bankieren mogelijk te maken en daarmee de deuren te openen naar mobiel iDeal: ‘We willen graag dat mobiel iDeal breed toegankelijk is, dus voor klanten van verschillende banken. Behalve Rabobank heeft ook ABN Amro geïnvesteerd in mobiel bankieren en ik weet dat ook ING er werk van maakt. Het gaat erom dat we voldoende massa hebben voor een toegankelijk en uniform mobiel iDeal op basis van de vertrouwde mobiele bankomgeving. De herkenbaarheid en de veiligheid moeten gegarandeerd zijn.’

Geen technische obstakels
Op verzoek van de banken heeft Currence de afgelopen periode een veiligheidsonderzoek uitgevoerd naar mobiel iDeal. Daaruit blijkt dat mobiele betalingen ook buiten de mobiele browser om veilig kunnen geschieden: ‘Er is geen wezenlijk verschil in veiligheid tussen app en browser’, aldus Geerling vorige week in een presentatie op de Thuiswinkel Update. Aangepaste authenticatie en autorisatie voor mobiel gebruik zijn mogelijk (lees: zonder random reader) en er zijn eigenlijk geen technische obstakels meer om mobiel iDeal breed in de markt te zetten.

Geerling, die zich niet waagt aan een concrete lanceertermijn voor mobiel iDeal, sloot zijn presentatie vorige week af met de volgende slide:Presentatie
U kunt de complete presentatie die Max Geerling vorige week gaf op de Thuiswinkel Update downloaden via onderstaande link (pdf):


Size: 421.1K bytes Modified: 2 June 2016, 13:15