Twinkle | Digital Commerce

Rakuten nieuwe eigenaar Briste webwinkel Play.com

2017-05-27
300300
  • [nieuws]
  • 1:16

Rakuten zet zijn overnamejacht onverdroten voort. Nog geen twee weken na zijn participatie in Ozon.ru wordt het Japanse bedrijf eigenaar van de Britse webwinkel Play.com. Eerder zette Rakuten al voet aan de grond in Frankrijk en Duitsland.

Rakuten zou een kleine veertig miljoen euro over hebben voor alle aandelen van het populaire Play.com, vorig jaar goed voor een jaaromzet van 660 miljoen dollar volgens Internet Retailer. Het bedrijf heeft 14 miljoen geregistreerde klanten en 7 miljoen producten op zijn virtuele schappen, waaronder muziek, dvd’s, elektronica, kleding en accessoirers. Met de overname voegt Rakuten ongeveer vijfhonderd mensen toe aan zijn personeelsbestaand, dat al ruim tienduizend werknemers telt.

PriceMinister en Tradoria
Rakuten zei dit voorjaar succesvolle e-commere bedrijven in grote Europese markten over te willen nemen, om een vuist te kunnen maken tegen Amazon en eBay. Het Japanse bedrijf pakt in ieder geval door. De acquisitie van vandaag is Rakuten’s derde in Europa: vorig jaar betaalde het ongeveer tweehonderd miljoen euro voor het Franse PriceMinister, deze zomer werd het eigenaar van het Duitse webwarenhuis Tradoria.

Ook buiten Europa
Maar de Rakuten Group timmert ook buiten Europa aan de weg: het concern kocht de Amerikaanse e-commerce pionier Buy.com in mei 2010 en het werd dit jaar eigenaar van het Braziliaanse Ikeda. Deze maand werd bekend dat Rakuten onderdeel uitmaakt van een consortium dat 100 miljoen dollar steekt in Ozon.ru, ook wel de ‘Russiche Amazon’ genoemd.