Twinkle | Digital Commerce

Rakuten gaat op overnamepad in Europa

2017-05-27
526190
  • [nieuws]
  • 1:01

Rakuten gaat succesvolle Europese e-commere bedrijven overnemen om een vuist te kunnen maken tegen Amazon en eBay. Het Japanse bedrijf wil op de grotere Europese online-markten webwinkelcentra openen, die plaats bieden aan verschillende online-retailers.

Dat zegt Pierre Kosciusko-Morizet tegen persbureau Bloomberg. Als oprichter van handelsplaats PriceMinister verhuisde de Fransman mee naar Rakuten toen het bedrijf vorig jaar door de Japanse reus werd overgenomen. Kosciusko-Morizet stuurt nu de Europese expansie van Rakuten aan. ‘Er is bereidheid flink te investeren en agressief te groeien.’

Blauwdruk
Kosciusko-Morizet geeft aan dat Rakuten zijn businessmodel wil implementeren in ‘andere grote Europese landen’, een strategie waar de overnames van handelssites goed in past. De blauwdruk is Rakuten Ichiba, een site die het aanbod van 22.000 online-retailers bundelt voor Japanse consumenten. Rakuten verdient aan verkoopcommissies binnen dit webwinkelcentrum en aan value-addes services als de uitgifte van creditcards en diensten in de reisbranche.

Buy.com en Lekution
Miljardenbedrijf Rakuten (company overview) roerde zich afgelopen jaar ook op de Amerikaanse en de Chinese e-commerce markt, met respectievelijk de overname van Buy.com en een meerderheidsbelang in de Chinese Alibaba-concurrent Lekution.