De patentaanvraag omtrent ‘Electronic ship- ping notifications’ die Google in 2007 heeft in- gediend is goedgekeurd. Het patent betreft de berekening van de geschatte aankomsttijd van een product en het zenden van een elektro- nisch bericht (bijvoorbeeld e-mail of sms) naar de klant met informatie over de aankomsttijd.
Afleverbeleid
Volgens Google is het huidige afleverbeleid van bedrijven ‘extreem ongemakkelijk voor mensen die werken of andere verplichtingen hebben.’ Daarnaast hebben de diensten die ten tijde van het patent dergelijke informatie verstrekten volgens de zoekmachinegigant ‘een zeer conservatieve en incorrecte, voorspelling van de aankomsttijd’.
Electronic shipping notifications
Google beweert met zijn systeem de berekeningen van de aankomsttijd van het pakketje gedetailleerd te omschrijven. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van historische data, zoals het verloop van eerdere zendingen van de zender naar ontvangers die geografisch in de buurt van de klant wonen. In het patent wordt verder uitvoerig omschreven hoe de elektronische verwerking van de informatie wordt gedaan via de verschillende schijven in de bezorgdienstketen. Ook wordt beschreven wie wat ontvangt en doorstuurt en in welke relatie die met elkaar staan in het elektronische systeem.
De Britse ICT-website The Register vraagt zich af wanneer Google, nu het bedrijf het patent in handen heeft, Amazon.com gaat lastig vallen. Maar over Google’s plannen met het patent is nog weinig duidelijk. Het zoekmachinebedrijf heeft laten weten ‘op dit vlak helaas niets aan te kondigen op dit moment.’
Bron: Webwereld.nl
Postpakketpatent toegewezen aan Google
2011-08-15T14:14:00
2017-05-27
180101
Te bizar voor woorden. Een patent of octrooi moet zijn basis hebben in iets nieuws of innovatiefs. Wat is er nieuw aan het berekenen van een uitkomst op basis van alle beschikbare informatie? In de routeplanning voor schepen en vliegtuigen doen ze dat al jaren en ik neem aan dat elke logistieke dienstverlener incl. de pakjesbezorgers ook zo werkt.
De laatste tijd zie je steeds meer dat patenten worden ge(mis)bruikt om een licentie af te dwingen. Waarom anders koopt Google Motorola? En waarom Apple samen met Microsoft de Nortel patenten? Moet je als website die samen met jouw bezorger een verwacht tijdstip van levering aan de klant doorgeeft straks bang zijn dat Google langskomt en jou een licentie wil opleggen? Lijkt mij niet. Plus Google zal zelf die berekeningen niet voor een winkel/berzorger gaan maken, want zij hebben nu immers helemaal zelf geen inzage in die historische informatie. Die zit bij de winkels, de klanten en uiteraard de bezorgers. Die gaan die informatie echt niet openbaren!
Ik zou het interessant vinden als er in Twinkle eens een goed artikel komt over de patenten en octrooien die zin en onzin naast elkaar zet.
netjes om de bron te vermelden, maar zou het nog sportiever vinden om gewoon echt naar het artikel te linken op Webwereld.nl..?
De discussie op webwereld omtrent het toewijzen van patenten is trouwens best interessant! (op de onderlinge cat-fight na dan)
Daar heb je een punt: de link is toegevoegd.