Twinkle | Digital Commerce

Klanten weigeren, mag dat?

2017-11-11
296332
  • 1:48

Waarschijnlijk heeft iedere webwinkelier er wel last van: klanten die hun rekeningen niet betalen. Sommige klanten omdat ze producten bestellen met het voornemen ze sowieso niet te betalen (flessentrekkers) en sommige klanten omdat ze het gewoon echt niet kunnen.

Zulke zou u natuurlijk het liefst willen weren uit uw webshop. Mochten ze wel door het bestelproces heenkomen en een bestelling plaatsen, dan zou u het liefst onder de koop uit willen komen. In hoeverre kan dit eigenlijk?

Discriminatie
In principe bent u vrij om zelf te bepalen wie er wel en wie er niet bij u mag bestellen. U mag dus alle beschikbare bronnen, zoals zwarte lijsten, en methoden, zoals wonen in een bepaalde buurt en het shoppen in bepaalde prijscategorieën, gebruiken om een bestelling van een klant te weigeren. Levert u bijvoorbeeld alleen in uw eigen woonplaats, dan kunt u postcodes die niet in uw eigen postcodegebied liggen uitsluiten. Ook kunt u klanten waarvan blijkt dat zij niet kredietwaardig zijn weigeren een bestelling te plaatsen. Houd u er hierbij wel rekening mee dat u niet (indirect) discrimineert! Zo kan het zijn dat u door bepaalde postcodegebieden uit te sluiten ook bepaalde bevolkingsgroepen uitsluit, dit is iets wat niet mag.

Algemene voorwaarden
Maar wat nu wanneer iemand al door het bestelproces is gekomen en achteraf blijkt dat u deze persoon toch niet wilt (of kunt) leveren? Na het sluiten van de overeenkomst is een weigering te leveren alleen mogelijk indien u dit in uw algemene voorwaarden (of elders duidelijk op de website) heeft bedongen. In uw algemene voorwaarden kunt u bijvoorbeeld opnemen dat u na de bestelling een kredietcheck uitvoert. Of u kunt in uw bestelproces duidelijk vermelden dat u alleen levert in de gemeente Amsterdam bijvoorbeeld. Vermeldt u niets, dan is het niet meer mogelijk om onder de overeenkomst uit te komen en zult u dus gewoon moeten leveren.

Aanbetaling
U hóeft in bovenstaande gevallen de klant natuurlijk niet te weigeren. Risicoklanten kunt u op grond van de wet overigens altijd vragen om een aanbetaling van maximaal 50 procent, voordat u tot levering overgaat. Het resterende bedrag kunt u dan na de levering in rekening brengen.