Twinkle | Digital Commerce

Kanaalconflict verscheurt Media Markt nog altijd

2017-11-08
180101
  • 1:33

Media Saturn, de holding achter elektronicaketens Media Markt en Saturn, neemt vroegtijdig afscheid van zijn bestuursvoorzitter Roland Weise. Volgens Duitse media is het vertrek ingegeven door interne strijd over de internetstrategie van het bedrijf.

Dat melden onder meer Manager Magazin en de Duitse Financial Times, waaraan Emerce refereert. Media Saturn heeft het vertrek van Weise bevestigd, maar geeft daarvoor geen reden. In een verklaring wordt hij wel bedankt voor bewezen diensten, waaronder de expansie in Oost-Europa.

Belangen van winkeliers
Volgens Duitse media zou Eckhard Cordes, CEO van de Metro Group, ontevreden zijn over het tempo waarin Weise online slagen maakt met dochterbedrijf Media Saturn. Weise hield te veel rekening met de belangen van winkeliers, die hun prijzen mogen afstemmen op het lokale concurrentieveld. Zij waren niet blij met de aankondiging van een webwinkel met vaste prijzen.

Best Buy
Frappant is dat Media Markt al eens online verkocht in Duitsland, maar die activiteit enkele jaren geleden staakte vanwege een soortgelijk kanaalconflict met winkeliers. Na de opening van een min of meer volwaardige webwinkel in ‘proeftuin’ Nederland, afgelopen april, liet de heropening van de Duitse webwinkel op zich wachten. Ondertussen hijgt Best Buy, een gigantische Amerikaanse multichannel speler in consumentenelektronica Media Saturn steeds nadrukkelijker in de nek. Best Buy opende al winkels en een webwinkel op de Britse markt en algemeen wordt aangenomen dat het bedrijf ook het Europese continent zal gaan bedienen.

Multichannel
Patrick Langley, die namens GfK Retail & Technology kanaalontwikkelingen in ons land monitort, schetste onlangs op de Van Duivenvoordelezing dat alleen multichannel retailers hun marktaandeel in consumentenelektronica nog echt kunnen vergroten. Voor nieuwe pure internetverkopers is amper nog ruimte en partijen met alleen stenen winkels kunnen de deuren wel sluiten als ze dat zo houden. In ons land liep hun martkaandeel in één jaar tijd terug van 44,7 naar 31,3 procent.