Twinkle | Digital Commerce

EBay beloont Amerikaanse kopers met 'Bucks'

2017-05-27
180101
  • 1:38

Om de loyaliteit van zijn koperspubliek te vergroten, is eBay begonnen met het uitdelen van ‘eBay Bucks’. Gebruikers krijgen 2 procent van hun uitgaven op eBay uitgekeerd in de virtuele munten, die bij volgende aankopen kunnen worden besteed.

EBay test zijn loyaliteitsprogramma al vanaf het voorjaar van 2009, maar heeft eBay Bucks pas vorige week officieel gelanceerd. Vooralsnog kunnen alleen Amerikaanse shoppers ervan profiteren. ‘We willen onze meest loyale klanten, onze community waarderen’, aldus programmamanager Marc Steffens. ‘We zitten nu vijftien jaar in deze markt en willen onze loyale klanten echt een extra reden geven om te winkelen bij eBay.’

PayPal
Geregistreerde gebruikers van eBay kunnen geen Bucks ontvangen als ze ingaan op een van de rubrieksadvertenties in eBay Classifieds. Ook de categorieën business & industrial capital equipment, real estate en eBay Motors vallen buiten het programma, dat het gebruik van Paypal verplicht stelt (voorwaarden hier).

30 dagen
Per aankoop kan voor maximaal 200 dollar aan eBay Bucks worden verzameld. Ieder kwartaal krijgen gebruikers een overzicht van hun totaal, dat wordt gemaximeerd op 500 dollar per drie maanden. Vanaf de nitificatie hebben ze 30 dagen de tijd om de eBay Bucks uit te geven. EBay promoot het programma op zijn site, via e-mails en sociale media.

Geen retailer
Grootste moeilijkheid bij het opstellen van het programma was volgens Steffens dat eBay geen retailer is, maar een online-marktplaats die zelf geen aanbiedingen kan doen: ‘Dat houdt in dat we de prijzen van de handel niet kunnen verlagen, omdat we er geen eigenaar van zijn. In zekere zin hebben we een andere margestructuur dan een retailer.’ 

Fashion Vault
Joe Donahoe, CEO van eBay, zei vorig jaar op de Annual Summit van Shop.org dat eBay geen retailer is en ook nooit een retailer zal worden. Na die tijd startte eBay met Fashion Vault wel een aanbiedingensite voor merkkleding, waarmee het zijn neutrale positie niet bepaald onderstreept.


Bronnen: Dmnews.com, Auctionbytes.com