Twinkle | Digital Commerce

Mysteryshopper bezoekt Label54.nl

2017-11-09
180101
  • 8:14

Jurgen Nijhuis, in het bezit van vele aliassen en alter ego’s, bezoekt voor Twinkle webwinkels. Streng, kritisch en rechtvaardig beoordeelt hij de shops op een flink aantal punten. Dit keer: Label54.nl.

Tekst: Jurgen Nijhuis

____________________

Per onderwerp geef ik een waardering van:

- - (slecht)
- (matig)
+/- (neutraal)
+ (goed)
++ (uitstekend)

Per hoofdonderwerp geef ik een gemiddelde van de subonderwerpen.
____________________
 

Algemene eerste indruk +    
De boven de fold overwegend in blauw, zwart en grijs vormgegeven homepage van Label54.nl ziet er strak en modern uit. Scroll je naar beneden dan volgen er enkele kaders met foto’s en product- en servicegerelateerde informatie. In de bovenste helft van de homepage staat er links van de kaders in grijstinten een klein icoontje waarmee je een tweede serie kaders kunt laten verschijnen. Deze zijn wel allemaal in kleur, en eerlijk gezegd vind ik dat zelf veel meer smoel geven aan de pagina. Er zijn diverse dynamische webelementen toegepast en het valt op dat er veel Engelse tekst wordt gebruikt. De site is duidelijk bedoeld voor jeugdig publiek.

Aanbieder +        
Contactinformatie en bereikbaarheid +
Voor de contactinformatie moet je onderaan de pagina zijn. Onder de link ‘ About ’ (waarom Engels, de andere links zijn Nederlands?) staan naast een promopraatje ook de KvK-gegevens, maar verder niets. Op de pagina ‘Contact’ vinden we dan een e-mailadres, e-mailformulier, telefoonnummer en bereikbaarheidsinformatie. Via de link ‘Klantenservice’ vind je bij de algemene voorwaarden dan eindelijk alle bedrijfsinformatie op een rijtje. Deze gegevens zijn dus wel aanwezig en te vinden met enig klikwerk, maar waarom webwinkels dit niet gewoon op één centrale plek neerzetten, is mij een raadsel.

Testmailtje ++
Het door mij gestuurde testmailtje werd na anderhalf uur beantwoord. Zo zie ik dat graag!

Algemene voorwaarden ++
Label54.nl hanteert de voorwaarden van Thuiswinkel.org, die - zoals ik al vaker heb aangegeven - inhoudelijk goed zijn maar matig scoren op leesbaarheid en toegankelijkheid. Er staan nog teveel onnodig complexe, lange zinnen en juridisch jargon in. Verder heeft Label54 eigen leveringsvoorwaarden die in normale, begrijpelijke taal zijn gesteld. Afgezien van wat ontbrekende interpunctie hier en daar, hebben ze dit goed voor elkaar.

Privacyreglement +/-
De privacybepalingen van Label54.nl zijn helaas niet direct te vinden via een menulink, maar alleen via een vraag in de FAQ’s. Dat is onhandig en ook niet zo goed te rijmen met de uitspraak ‘De privacy van onze klanten hebben wij zeer hoog in het vaandel’. De privacybepalingen verdienen een eigen hoofdlink en moeten niet ergens op een subpagina worden verstopt.

Inhoudelijk zijn de privacybepalingen redelijk goed te volgen maar taalkundig is het een ratjetoe. Het is duidelijk een samenraapsel van diverse broninformatie in verschillende stijlen, die bovendien afwijken van de informele stijl op de rest van de site. Zo wordt er ineens niet meer getutoyeerd, staan er formele regels in (‘Gelieve u contact met ons op te nemen op het hierboven vermelde adres’), lijkt het erop dat er slecht (uit technisch Engels?) vertaalde zinnen in staan en er is sprake van overduidelijke kopieer- en plakfouten en slordige interpunctie. Met andere woorden: daar mag nog wel even door een eindredacteur naar worden gekeken.

Garanties +
Er is geen afzonderlijke pagina met informatie over garantiegerelateerde zaken. In plaats daarvan staat deze informatie verspreid over maar liefst vijf afzonderlijke pagina's: Algemene voorwaarden, Leveringsvoorwaarden, Geld terug, Retourneren en Klachtenprocedure. Dat is niet bepaald een efficiënte opzet. Je weet toch als webwinkelier dat bezoekers willen weten hoe het met de garantie zit? Zorg dan dat alle relevante informatie in elk geval op één overzichtspagina staat vermeld. Ik blijf me verbazen over ogenschijnlijk professionele webwinkels die op dit soort elementaire punten de mist ingaan.

Inhoudelijk is de garantie overigens goed geregeld, daar ligt het niet aan. Klanten kunnen (binnen redelijke voorwaarden) producten ruilen, terugsturen, geld terugvragen en eventueel een klacht indienen.

Website +
Vormgeving +
Ik heb eigenlijk alleen maar wat kleine kritiekpunten wat betreft de vormgeving. Deze is in het geheel netjes, modern en lekker strak. Een wat mij betreft minder geslaagd aspect is het grungy lettertype van sommige kopjes. Dat werkt misschien nog wel op groot formaat, zoals bij de grote kop ‘What’s hot’ midden op de homepage, maar bij kleinere lettergroottes levert het een onduidelijk, smoezelig beeld op. Het lettertype wordt trouwens ook niet consequent toegepast. Ik vind het geen succes.
Ook vind ik het jammer dat de formulierknoppen niet zijn vormgegeven. De standaard grijze knoppen die worden gebruikt, vallen een beetje uit de toon en ogen niet aantrekkelijk. Met een beetje CSS zijn die gemakkelijk vorm te geven, passend bij de opmaak van de site.
Opvallend in zijn onopvallendheid is het winkelwagentje, dat slechts bestaat uit een simpel tekstlinkje rechtsboven. Ik moest er echt even naar zoeken. Dat kan veel beter! Is het niet vanwege de vormgeving, dan toch zeker vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Als je een account hebt en bent ingelogd, dan verschijnen er overigens wat extra linkjes waardoor het wat meer opvalt.
Een laatste puntje is de wat verwarrende plaatsing van de keuzerondjes voor valuta en maatsoort, bovenin de zwarte balk. Het is gebruikelijk dat het keuzerondje vóór het label staat en niet erachter.

Zoeken en selecteren +
Het gaat te ver om alle keuze- en selectiemogelijkheden van Label54.nl te bespreken. Alle mogelijke filteropties zijn aanwezig en zijn te combineren. Uitstekend gedaan!

De zoekfunctie is van het type full text search, de krachtigste en gebruiksvriendelijkste zoekmanier die er is. Dat wil zeggen dat er geen sprake is van een zoekwoordenindex, maar dat de gehele tekst wordt doorzocht en dat ook delen van woorden als term kunnen worden gebruikt.

Helaas heeft het op deze site wel als gevolg dat je het beste op zowel Nederlandse als Engelse woorden kunt zoeken, want Label54 mixt de twee talen onbekommerd door elkaar. Zoek je bijvoorbeeld op ‘zwart’ dan krijg je andere resultaten dan als je zoekt op ‘black’.

Jammer ook dat er geen sorteeroptie aanwezig is op de site. Het zou handig zijn geweest als je de zoek- of filterresultaten ook nog eens zou kunnen sorteren op bijvoorbeeld prijs.

Techniek ++
De uitgebreide zoek- en selectiemethodes werken allemaal prima, evenals de bestelfunctionaliteit.

Goed voor elkaar is ook de fotogalerij op de productpagina's. Er worden meestal meerdere foto's getoond, die je vervolgens kunt vergroten. Het wisselen van de foto's gaat snel en soepel.

Op diverse plaatsen maakt Label54.nl gebruik van moderne Ajax- en jQuery-technieken en ook dat werkt vlot en bevordert de gebruiksvriendelijkheid van de site.

Helemaal geweldig is de schematische afbeelding van een kledingstuk met daarbij de afmetingen die corresponderen met de gekozen maat. Kies je een andere maat, dan veranderen real time de bijbehorende afmetingen. Kijk, dát is nog eens handig!

Gebruiksvriendelijkheid +
Hierboven heb ik enkele aspecten behandeld die de gebruiksvriendelijkheid een beetje verminderen, maar de site scoort over het algemeen toch goed op deze factor. Vermeldenswaardig zijn de tabjes ‘Ruilen’ en ‘Levering’ op de productpagina's. Hier staat nuttige informatie op de plek waar klanten daar behoefte aan kunnen hebben. Dat de vormgeving een pixel verspringt bij het klikken op het tweede tabje, is wel een tikje storend.

Teksten en informatievoorziening +/-
Op tekstgebied laat Label54 naar mijn mening een forse steek vallen. Er wordt een rare mengeling van Nederlands en Engels gebruikt waarvan waarschijnlijk wordt gedacht dat dit jonge bezoekers aanspreekt. Maar het levert volgens mij vooral veel onduidelijkheid en verwarring op en bovendien wordt het zoeken erdoor bemoeilijkt (zie hierboven). Ook barst het van de slordige vertalingen en onvertaalde termen. Om het nog erger te maken worden er Engelse en Amerikaanse spellingen door elkaar gebruikt (bijvoorbeeld gray/grey en color/colour), waardoor het zoeken nog verder wordt bemoeilijkt.

Veel van de promopraatjes op de merkenpagina's zijn overduidelijk uit het Engels vertaald, maar dan helaas niet professioneel genoeg. Hierdoor staan er nogal wat veel te letterlijke vertalingen in met als gevolg onnatuurlijk aandoende zinnen en soms foutief vertaalde woorden of uitdrukkingen.

Al met al vind ik het gebruik van Engelse termen op de site veel te ver doorgevoerd. Maar als je ervoor kiest, doe het dan wel professioneel en niet op deze ‘hapsnap-manier’.

De teksten van de servicepagina's zijn daarentegen vlot geschreven en sluiten goed aan bij de beoogde doelgroep. Hier en daar is er een taalfoutje en de interpunctie is ook niet altijd even correct, maar over het algemeen zijn de teksten van behoorlijk niveau. Dat bezoekers en klanten worden getutoyeerd, vind ik in dit geval passend omdat er duidelijk op een jong publiek wordt gemikt. Al duikt er in de mailcommunicatie en op de servicepagina's nog wel hier en daar een verdwaalde ‘u’ op.

E-commerce +     
Informatievoorziening en gebruiksvriendelijkheid bestelproces +
Het bestelproces op Label54.nl is helder en gebruiksvriendelijk. De vier stappen worden netjes visueel weergegeven en voor het uiteindelijke bestelmoment kun je alles nog een keer in een overzicht controleren en eventueel aanpassen. De voorgaande stappen zijn ook direct te openen voor aanpassingen.
De link naar de algemene voorwaarden wordt netjes in een ‘ lightbox -venster’ getoond over het bestelformulier heen, dus ingevulde gegevens gaan niet verloren. Wel jammer dat er geen linkjes staan naar de overige service-informatie. Uit tal van onderzoeken blijkt dat bezoekers vaak juist in de bestelfase nog graag dergelijke informatie ter beschikking willen hebben en soms afhaken als dat niet het geval is.

Betaalopties +
De betaalmogelijkheden zijn: iDeal, PayPal, creditcard, overschrijving en rembours. Tijdens het bestellen bleek de remboursoptie echter afwezig. Ook hier mist aanvullende informatie over de aangeboden betaalopties. Jammer, want er is genoeg ruimte op de pagina om kort uit te leggen wat de opties inhouden. Vooral PayPal is nog onbekend bij veel mensen en kan wel een toelichting gebruiken.

Veiligheid bestelproces ++
Vanaf het moment dat je artikelen in het winkelwagentje stopt, is de site beveiligd en dat blijft zo tot en met het bestellen. Als je ervoor kiest om je te registreren voor een account dan gebeurt dat ook in een beveiligde omgeving. Netjes!

Afwikkeling testorder ++
Mijn testorder verliep soepel. Na de bestelling werd ik goed op de hoogte gehouden van de voortgang en de volgende dag lag mijn artikel in de bus. Ik had een T-shirt besteld en deze werd gewoon in de brievenbus bezorgd in een stevige plastic verpakking. Een dubbele zelfs, want het shirt zelf zat ook in plastic en er zat een keurige orderbevestiging bijgesloten.

Conclusie +         
Afgezien van de niet bijster goed geslaagde mengelmoes van Engels en Nederlands en de negatieve gevolgen daarvan op bijvoorbeeld de zoekfunctie, is Label54.nl een site die heel behoorlijk uit de verf komt. Ik denk dat de beoogde doelgroep van jonge, stijlbewuste mensen zich thuisvoelt in deze webwinkel en er goed de weg weet te vinden.
Om de kwaliteit van de site te verhogen, raad ik aan de teksten te laten redigeren door een professionele vertaler en redacteur, maar sowieso eerst nog eens na te denken over het overdadige gebruik van Engelse termen. Je kunt ook doorslaan in je streven om hip en trendy over te komen.

Dit is de uitgebreide versie van een artikel dat eerder verscheen in Twinkle 3-2010.