Twinkle | Digital Commerce

Nieuwe nederlaag voor Tjingo

2017-05-27
180101
  • 1:44

TUI Nederland heeft het recht de levering van zijn reisinformatie aan Vemde Travel te blokkeren. Het bureau linkte de reizen van de TUI-merken naar Tjingo.nl, voorheen bekend als Vakantiekaart.nl. Op andere gronden kreeg Tjingo al eerder een nederlaag te verwerken.

Toen TUI Nederland in de gaten kreeg dat zijn reisaanbod door Vemde Travel werd gebruikt om te linken naar Tjingo.nl, waar vakantiegangers sowieso 5 procent korting krijgen, besloot het de contentlevering in oktober te staken. Vemde Travel vorderde bij de rechtbank dat TUI de blokkade zou opheffen, maar kreeg van de voorzieningenrechter geen gelijk. Dat meldt vakblad Reisrevue.

Contractbreuk
Cruciaal is dat Vemde Travel de content van TUI rechtstreeks doorsluist naar Tjingo.nl. Daarmee pleegt het reisbureau contractbreuk, volgens het voorlopig oordeel van de rechter: 'Tjingo is geen door TUI goedgekeurd verkooppunt en Vemde Travel is zonder toestemming van TUI niet gerechtigd om de content van TUI te gebruiken voor het boeken van reizen via de Tjingo-website.'

Tjingo en Vemde Travel ontkennen deze lezing. Jan van der Tempel, directeur van Tjingo: 'Wij krijgen geen content geleverd. Wel bouwen wij in opdracht van Vemde Travel een website waarmee het bureau succesvol kan zijn op internet. Ik begrijp niet wat daar mis mee is.'

Prijsvoorwaarden
Prijsdumper Tjingo, dat zaken doet met achttien reisbureaus, zorgde de afgelopen maanden voor veel reuring in de reisbranche. Begin deze maand kregen Vemde Travel en GoodBookers uit Castricum, dat ook zaken doet met Tjingo, al een juridische tik te verwerken. Toen oordeelde de kort gedingrechter dat touroperator Vacansoleil voorwaarden mocht stellen aan de prijs die retailpartners als Vemde en GoodBookers vragen voor reizen.

‘Onwerkbare situatie’
Van der Tempel zei destijds in een reactie op die uitspraak tegen Twinkle: ‘Dit zou betekenen dat agenten (reisbureaus, red.) naar de pijpen van touroperators moeten dansen, omdat die dan niet meer aan de mededingingsregels gebonden zijn. Mededingingsrechtelijk maakt de agent in dat geval onderdeel uit van de salesafdeling van de touroperator. Omdat de meeste agenten zaken doen met vele tientallen touroperators, zou dan een totaal onwerkbare situatie ontstaan.’