Twinkle | Digital Commerce

Vrijstelling invoerrechten ook bij bundeling producten

2017-05-27
  • 1:30

Op goederen van buiten de Europese Unie met een waarde tot 150 euro geldt vrijstelling van invoerrechten. De btw-grens ligt bij een waarde tot 22 euro. Deze vrijstellingen gelden ook als de producten gebundeld worden vervoerd, zolang de individuele artikelen maar voorzien zijn van de adressen van de uiteindelijke afnemers.

Dat laatste volgt uit eenarrestvan het Europese Hof van Justitie, dat vorige week uitspraak deed in een langslepende juridische strijd tussen ECI en de Nederlandse staat. De boekenclub, die onlangs zijn fulfilment-takverzelfstandigde, trok uiteindelijk aan het langste eind.

Volgens de hoogste Europese rechter mogen postorderaars en webwinkels die bijvoorbeeld voorraad houden in niet EU-land Zwitserland, producten daarvandaan in pallets en containers in n aangifte naar de EU sturen, zonder daarmee het recht op de vrijstellingen te verliezen. Dat kan alleen op voorwaarde dat de voorraad zich in het land van verzending bevindt en de artikelen al gelabeld zijn met het adres van de eindontvanger vr ze Zwitserland uitgaan. In dat geval, kort gezegd, zijn het volgens de rechter individuele goederen die worden verzonden.

Het arrest kan van belang zijn voor webwinkels die veel identieke producten verkopen en waarbij de levering niet komt op een dag. Fictief voorbeeld is een nieuwe CD van Marco Borsato die mensen per intekening kunnen bestellen; in zon geval is duidelijk dat er vraag is naar duizenden identieke schijfjes, die voor de release geadresseerd en wel in n bulk naar Nederland kunnen worden gestuurd.

Voor Nederlandse webwinkeliers lijkt de relevantie van het arrest klein, omdat de gestelde manier van werken alleen lucratief is als het om grote hoeveelheden gaat, omdat de voorraden zich buiten de EU moeten bevinden en er veel gevraagd wordt van het logistieke apparaat.