Twinkle | Digital Commerce

Erkenning online-reizen bij Reisgala

2017-05-26
169132
  • 1:17

Afgelopen zaterdag was ik bij het 13e Reisgala in Noordwijk aan Zee, het traditionele feestje van de reisbranche. Wat opviel was de sombere stemming. Dalende omzetten en de vliegtaks van de regering die niemand begrijpt. Positief was de erkenning van het fenomeen 'online-reizen'.

Lex Beins en Ton Berends, oprichters van CheapTickets, werden gekozen  als reismanagers van het jaar. Cheaptickets.nl is inmiddels goed voor een omzet van 150 miljoen euro per jaar en staat aan de vooravond van expansie van hun activiteiten in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Mark Rutte, fractieleider van de VVD, gaf in zijn toespraak aan dat de eerste actie van een nieuwe regering afschaffing van de gehate vliegtaks zou zijn. 'Maar dan moet de VVD wel in de regering zitten', voegde hij er aan toe. Een veelbesproken onderwerp aan tafel was ook de Code Reisaanbiedingen van de ANVR. Die wordt op 1 april a.s. vernieuwd en gaat de Reclamecode Reisaanbiedingen heten, die ook weer wordt ondergebracht bij de stichting Reclame Code Commissie (RCC), waar ondergetekende namens Thuiswinkel.org in het bestuur zit.

De nieuwe code is op onderdelen aangescherpt en is gebaseerd op de laatste nieuwe wetgeving, zoals de Wet Oneerlijke Handelspraktijken (OHP), die ook voor alle webwinkels geldt. Met deze nieuwe reiscode kan de Consumentenautoriteit eindelijk ook alle reisorganisaties en dus ook niet-ANVR en niet-Thuiswinkel.org leden tot de orde roepen. En dat is belangrijk voor een evenwichtig 'fair-level playing field' om het maar eens mooi op zijn Nederlands te zeggen.

Beeldmateriaal: Tourpress.nl