Twinkle | Digital Commerce

Curaçao: zonnig alternatief voor webwinkeliers

2017-05-26
  • 4:43

Curaçao haalt regelmatig de media: het eiland zit duidelijk in een fase van verandering. De economie groeit, de infrastructuur verbetert met de dag, de kwaliteit van het leven is er goed en de zon schijnt altijd - het eiland bloeit als nooit tevoren. Een prima reden om eens te kijken naar het ondernemersklimaat en met name naar de faciliteiten van de economische zone - een aantrekkelijk alternatief voor Nederlandse webwinkeliers.

Tekst: Niels Westendorp

Hoe gaat het op Curaçao?

Politieke status

Curaçao maakt deel uit van het Nederlandse Koninkrijk. De Eilandraad nam in juli 2007 het Slotakkoord aan en er worden nu voorbereidingen getroffen om Curaçao als autonoom land binnen het Koninkrijk te laten fungeren. Nederland lost de staatsschuld af in ruil voor meer inspraak in de rechtshandhaving en de overheidsfinanciën.

Economie

De economie van Curaçao groeide in 2007 met 3,5%, net als het toerisme. Ontwikkelaars bouwen prestigieuze projecten, havens liggen vol met vracht- en cruiseschepen en de financiële dienstverlening bloeit weer op. Ook in politiek opzicht worden grote vorderingen gemaakt. Er zijn concrete plannen om de kloof tussen arm en rijk verder te dichten en er wordt geïnvesteerd in het onderwijs, de gezondheidszorg en de drie dragers van de economie - het toerisme, de handel (vooral via de haven) en de financiële dienstensector.

Ondernemersklimaat

De samenleving op Curaçao bestaat uit 50 verschillende nationaliteiten en een meertalige (Nederlands, Engels, Spaans), goed opgeleide beroepsbevolking. Onduidelijke administratieve processen uit het verleden hebben plaats gemaakt voor goed te hanteren processen, gebaseerd op eigentijdse wetgeving. De Europese ondernemer moet wel rekening houden met het ritme van de dagelijkse (administratieve) gang van zaken, dat meer tijd kan vergen dan in Nederland. Gelukkig kennen vele lokale professionals goed de weg en kunnen ze ondernemers effectief begeleiden.

Andere voordelen zijn de relatief lage loonkosten, een steeds betere ict-infrastructuur, een aanwezige merkbeschermingswetgeving, de ingevoerde legale digitale handtekening en interessante fiscale faciliteiten. Curaçao is daarnaast strategisch gelegen en fungeert als hub tussen Europa en Midden-, Noord- en Zuid-Amerika. Het eiland heeft een geschiedenis als offshore jurisdictie die is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog toen Nederlandse bedrijven hun zetel verplaatsten naar Curaçao. Door deze lange ervaring, is de kwaliteit van de financiële dienstverlening van hoog niveau.

E-commerce op Curaçao

Webwinkeliers die vanuit Curaçao hun Nederlandse of internationale klantenkring willen bedienen, kunnen rekenen op een prima ict-infrastructuur. Curaçao beschikt over snelle internetverbindingen via diverse zeekabels, waaronder het Arcos-1 netwerk dat een capaciteit heeft van meer dan één Terrabyte per seconde en verbonden is met Noord- en Zuid-Amerika.

De belangrijkste internetaanbieders zijn het overheidsbedrijf UTS en enkele private providers. Prijzen voor internetconnectie en hosting zijn in vergelijking met Europa nog wat aan de hoge kant, maar de laatste jaren dalen de prijzen.

Digitale handtekening

Sinds 1 januari 2001 is de digitale handtekening in de wet verankerd en dus rechtsgeldig. Curaçao was hiermee internationaal al voorloper. De achterliggende reden destijds was om een duidelijke stimulans geven aan buitenlandse (online) ondernemers om zich te vestigen op Curaçao.
Webwinkeliers die vanuit Curaçao willen opereren, kunnen ook qua betalingsmogelijkheden uitstekend uit de voeten. Via de lokale bankrekeningen en door gebruik te maken van externe online-betaalsystemen, kan elke klant ter wereld online betalingen verrichten. Het bancaire systeem is redelijk goed ontwikkeld en gespecialiseerd in offshore banking. Ook online banking is beschikbaar.

De e-zone faciliteit

De Economische Zone is in 2001 geïntroduceerd ter vervanging van de oude Vrije Zone wetgeving. De nieuwe wetgeving biedt nu - behalve aan de handel - ook fiscale faciliteiten aan (online) dienstverleners en e-commerce ondernemingen, met als doel om de economie van de Nederlandse Antillen verder te bevorderen. Een e-zone is een door de overheid aangewezen gebied op Curaçao, dat vooral wordt gebruikt voor bedrijven met dienstverlening en handel gericht op het buitenland, zonder dat de goederen fysiek Curaçao aandoen. Er zijn een tiental e-zones op het eiland. De e-zones voor goederen liggen dicht bij het vliegveld en de haven en zijn prima geschikt als locatie voor opslag en overslag.

Fiscale kansen

De e-zone vennootschap

De e-zone vennootschap kan een Nederlands-Antilliaanse B.V. of N.V. zijn en moet feitelijk op Curaçao gevestigd zijn binnen een aangewezen e-zone. De vennootschap kan een e-zone status krijgen door een officieel verzoek in te dienen bij de Dienst Economische Zaken. (Tip: laat de aanvraag door een professional uitvoeren: het gaat om een overeenkomst met de fiscus!) Een voorwaarde is dat de activiteiten gericht zijn op buitenlandse afnemers.

Als hieraan wordt voldaan, wordt slechts 2 procent belasting geheven over de winst, met een verdere vrijstelling van lokale omzetbelasting en invoerrechten. De e-zone faciliteit is gegarandeerd tot het jaar 2026.

Fiscale aspecten

De e-zone vennootschap kan een deelneming zijn van een Nederlandse fiscale structuur. In principe is de Nederlandse deelnemingsvrijstelling van toepassing, zodat het ontvangen dividend en de verkoopwinst op Curaçao niet nogmaals door Nederland in de vennootschapsbelasting wordt betrokken. Voorwaarde is wel dat de e-zone vennootschap niet feitelijk vanuit Nederland wordt bestuurd.
Het opzetten van een e-zone vennootschap is eenvoudig. De oprichting kan binnen een dag plaatsvinden zonder een minimale stortingsverplichting op de aandelen. Lokale belastingadviseurs werken in deze trajecten nauw samen met adviseurs in Nederland.

In de praktijk

In de praktijk blijkt de e-zone uiterst aantrekkelijke, doch relatief onbekende faciliteiten te bieden. Door de globalisering en internationalisering bewegen bedrijven en personen zich makkelijker over de wereld en doen sneller grensoverschrijdend zaken; dat geldt ook voor het land van waaruit de zaken worden gedaan.

Inmiddels hebben al veel gerenommeerde e-commercebedrijven voor het eiland gekozen: webwinkeliers, online dienstverleners, internetportals, call centers en boekingsportals. Curaçao is in opkomst en vaart volle kracht vooruit. Dit eiland in ons koninkrijk heeft trouwens nog meer troeven in handen om een grote rol te gaan spelen in de financiële sector en de regio. Slimme ondernemers kunnen goed gebruik maken van deze fiscale voordelen. En als de e-zone toch niet voor u geschikt is, dan blijft er nog een prachtig vakantieland over met zon, zee, natuur, cultuur en historie....... Dushi Korsou.

 

Niels Westendorp is directeur van EzoneDesk

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 08-2008