Twinkle | Digital Commerce

Webwinkelen in Australië niet geliefd

2017-05-26
175134
  • [nieuws]
  • 1:48

Australië loopt nog niet warm voor webwinkelen, zo blijkt uit onderzoek. Ze hebben 'down under' niet veel vertrouwen in de veiligheid van het online shoppen. Vooral de bescherming van persoonlijke en financiële gegevens baart zorgen. Volgens het onderzoek van Office of the Privacy zijn de 1503 respondenten huiverig om online zaken te doen, vanwege het hoge risico op identiteitsfraude en datadiefstal. Meer dan 1,5 miljoen huishoudens in het land hebben al langer dan twee jaar een breedbandverbinding. Toch zijn ze nog altijd niet overtuigd van de veiligheid van het web, concluderen de onderzoekers.

De helft van de respondenten maakt zich dit jaar meer zorgen wat betreft het doen van online transacties dan een jaar eerder, en verder zegt 45 procent dat het risico op identiteitsdiefstal het grootste is op internet 'in het algemeen', bij online banking en bij elektronische transacties. Volgens de ondervraagden is het risico op identiteitsdiefstal online het grootst (27 procent). Groter dan op het stelen van een ID-kaart, paspoort of ander document als je het op zak hebt (22 procent).

Ook het online verschaffen van persoonlijke gegevens is voor de Aussies een drempel. Zo'n 65 procent maakt zich hier meer zorgen over, dan wanneer het dit 'schriftelijk' doet. Een kwart van de ondervraagden zegt online valse gegevens in te vullen om hun privacy te beschermen.

Zo'n 136 respondenten meldden de onderzoekers slachtoffer te zijn geweest van identiteitsdiefstal, en 256 respondenten kennen iemand bij wie dit gebeurt is. Volgens de Australische privacy-expert Karen Curtis zijn mensen behoedzaam wat betreft het geven van informatie op internet vanwege de snelle ontwikkeling van de technologie. 'Het is begrijpelijk dat Australiërs een slag om de arm houden, vanwege de impact die de technologie op hun privacy kan hebben, vooral gezien de snelle ontwikkeling van deze technologie in de afgelopen jaren. De beste manier om deze twijfels weg te nemen is door zichzelf kennis te verschaffen over privacymaatregelen en -rechten, en de wijze waarop bescherming in de technologie is ingebouwd', raadt zij aan.