Twinkle | Digital Commerce

Ruzie om naam Peter Langhout

2019-01-16
1440810
  • [nieuws]
  • 1:40

Vorig jaar kocht investeringsmaatschappij Benga het noodleidende Peter Langhout Reizen op. Peter Langhout bleef als adviseur betrokken. Beide partijen zijn inmiddels verwikkeld in een reeks juridische procedures bij de Haagse rechtbank. Op verzoek van Benga heeft de rechtbank eerder het faillissement van Peter Langhout uitgesproken. Vervolgens was de inzet van een rechtzaak de naam van het bedrijf. De zaak was aangespannen door Longbranch Corporation, een vennootschap op de Maagdeneilanden. Peter Langhout verkocht aan dit bedrijf de merknaam, terwijl Benga onder deze naam reizen wil blijven verkopen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Half februari 2006 maakt het noodleidende Peter Langhout Reizen een doorstart. De handelsnaam en alle bijbehorende reisactiviteiten vallen onder de nieuwe bv Benga, die eigendom is van de drie investeerders Joop Kalis de Groot, Paul Hakker en dierenarts Eric Laarakker. Het drietal heeft samen 900.000 euro geïnvesteerd in Benga. De reisorganisatie in nieuwe opzet is lid van de SGR. Peter Langhout treedt af als directeur, maar blijft wel als adviseur betrokken bij de onderneming. Toen Peter Langhout Reizen begin dit jaar negatief in het nieuws kwam, omdat vakanties van een aantal reizigers niet bleek uitgevoerd, kwam aan de samenwerking een einde. Reden voor Peter Langhout om de naam te verkopen.

Maar Benga zegt dat het een licentieovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft voor het gebruik van de naam. Toen Langhout de naam onlangs verkocht, besloot Benga beslag te leggen op het gebruik van de merknaam.  Benga zegt in grote problemen te komen als het de naam niet meer mag voeren. Dat betekent een faillissement, en dan zullen vijftig medewerkers van de reisorganisatie op straat komen te staan, aldus het bedrijf.

De rechtbank bepaalde dat Benga uiterlijk 1 december moet stoppen met het verkopen van reizen onder de naam Peter Langhout. Benga gaat in hoger beroep.