Twinkle | Digital Commerce

'Vasthouden aan liberaliseringsdatum postmarkt'

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:31

De liberalisering van de postmarkt nadert. Volgens VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot is het echter onzin om dit eerst tot in de milimeter in lijn te brengen met het liberaliseringsproces in de postmarkten in Groot-Brittannië en Duitsland. 'Zo komen we er nooit', zegt de volksvertegenwoordiger in het februarinummer van Document Manager.

Oneigenlijke argumenten

Volgens Aptroot is een belangrijke politieke voorwaarde dat het level playing field in de drie postlanden gelijk is. De Nederlandse postbedrijven moeten in buitenlandse markten onder dezelfde condities kunnen opereren, als buitenlandse postbedrijven op de Nederlandse markt. ´Maar er worden nu allemaal oneigenlijke argumenten de discussie binnengesmokkeld met als doel de liberalisering uit te stellen´, aldus Aptroot. Hij stelt dat andere postmarkten nu wel degelijk open zijn. ´TNT Post levert zelf het bewijs. Het bedrijf is erin geslaagd op die buitenlandse postmarkten aanzienlijke posities op te bouwen.´ TNT is in het Verenigd Koninkrijk is het inmiddels na Royal Mail de tweede postoperator. Daarom wil Aptroot dat vastgehouden wordt aan de vastgestelde liberaliseringsdatum van 1 januari 2008.

Machtspositie

Aptroot meent dat TNT Post op dit moment gebruik of misbruik maakt van zijn machtspositie. 'Een zaak voor de NMa', aldus de VVD'er. Hij noemt het wonderlijk dat TNT Post het tarief voor de bezorging van brieven onder de 50 gram heeft verhoogd. 'Het rendement van TNT wordt zo wel erg riant. Vervolgens gebruikt het bedrijf die opbrengsten om andere partijen uit de markt te houden. Erger nog: postgebruikers betalen twee keer de rekening: én voor het hoger tarief, én voor het ontbreken van concurrentie op de postmarkt.'

Overigens heeft Selekt Mail de ontwikkelingen in de postmarkt in het Jaarboek Post 2006 vastgelegd. De organisatie zet zich actief in voor liberalisering van de markt en wil met het overzicht inzicht geven in de belangrijkste ontwikkelingen.