Twinkle | Digital Commerce

ACM regelde offline halen websites TI-84shop via SIDN

2024-04-22
1000562
  • [nieuws]
  • 1:08

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de websites van TI-84shop door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) offline laten halen.

Dit is te lezen in een besluit dat de ACM nu heeft gepubliceerd. In maart werd al bekend gemaakt dat de ACM zowel Ti-84shop.nl als Ti84shop.nl offline had laten halen. Deze webshop bood online producten aan tegen een ‘aantrekkelijke’ prijs, om vervolgens na betaling niet te leveren of pas na lang aandringen. De ACM heeft hierover eerst informeel contact gezocht met de eigenaar, wat niet heeft geleid tot het beëindigen van de overtredingen. Vervolgens heeft de ACM een last onder dwangsom opgelegd, wat ook niet het gewenste effect had. De overtredingen zijn niet beëindigd maar werden voortgezet op Ti84shop.nl.

Intrekken domeinnaamregistratie

Het was echter voor de ACM niet mogelijk om te achterhalen welke hostingdienst gebruikt werd door dit domein, omdat er gebruik werd gemaakt van de diensten van Cloudflare: een dienst waarmee website-eigenaars meer veiligheid en meer privacy krijgen. Het opleggen van een last aan de hostingdienst bleek ook niet effectief, want zodra TI-84shop een andere nameserver kiest is de website meteen weer toegankelijk voor consumenten. De SIDN kan dit door de domeinnaamregistratie in te trekken waardoor het domein uit het Domain Name System verdwijnt. Hierdoor is de website meteen niet meer toegankelijk en kan verdere consumentenschade meteen worden voorkomen.