Twinkle | Digital Commerce

E-commerce in Slovenië

2024-01-08
1000562
  • [onderzoek]
  • 1:52

Twinkle zoekt letterlijk de grens op. In de rubriek Grenzeloos laat de redactie haar licht schijnen op een e-commerce ontwikkeling in een land dat niet vaak aan bod komt, maar zeker de moeite waard is om te bespreken. Deze keer: de Sloveense winnaar van de Web Retailer Award 2023.

In november zijn in Slovenië de winnaars bekendgemaakt van de Web Retailer Award 2023, waarbij de grootste prijs (Best in Adriatic Award) naar de Sloveense webshop Malinca ging. In totaal deden 242 online winkels uit Kroatië, Slovenië en Servië mee aan de wedstrijd en waren er 68 prijzen te winnen in veertien categorieën.

Kip

Slovenië draagt deze naam pas sinds het in 1991 zijn onafhankelijkheid uitriep. Daarvoor heeft de republiek diverse namen gekend en was het afwisselend onderdeel van onder meer Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. In 2007 is Slovenië officieel toegetreden tot de eurozone, wat het einde betekende van de Sloveense tolar. Fun fact: op de landkaart heeft Slovenië wel wat weg van een kip. Inwoners gebruiken dat soms om aan landgenoten uit te leggen in welk lichaamsdeel van de kip hun dorp ligt.

De online verkoop van consumptiegoederen in Slovenië is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Het land is de tachtigste grootste markt op e-commercegebied met een door EcommerceDB voorspelde omzet van omgerekend zo’n 880 miljoen euro in 2023, waarmee het land een kleine voorsprong heeft op Panama. De omzet zal naar verwachting een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 5,5% laten zien, resulterend in een marktvolume van omgerekend 1 miljard euro in 2027. De Sloveense bevolking houdt er veel hobby’s op na, want met 24,9% is dit de grootste categorie, op de voet gevolgd door elektronica (21,9%) en mode (18,2%). Meubels (11,5%), verzorgingsproducten (9,3%), doe-het-zelf (9,0%) en kruidenierswaren (5,2%) maken de lijst af. Interessant dat een online drogist er dan vandoor gaat met de hoofdprijs.

Allround insteek

In de top-5 van meest populaire e-commercebedrijven in Slovenië staan meerdere online winkels met een allround insteek: Mimovrste (1), Merkur (3) en Mercator (4). Opvallend is de nummer 2, Jewellery Quarter Bullionc, een bedrijf dat zich voornamelijk op Slovenië richt, maar Nederlandse particulieren via Goldbypost.nl ook toegang biedt tot de edelmetaalmarkt. About You sluit de lijst af op 5.