Twinkle | Digital Commerce

Omdenken in e-commerce van horizontaal naar verticaal

2023-06-02
1000562
  • [branded content]
  • 3:32

Met een revolutionair concept speelt VDG Real Estate slim in op de schaarste aan commerciële bouwgrond en de krapte op de markt van bedrijfshuisvesting. Door verticaal te denken - met een meerlaags warehouse, daalt de huurprijs per vierkante meter en maken ondernemers in de e-commerce een flinke efficiëntieslag. Met de ontwikkeling van VDG E-commerce Warehouse Lelystad wordt op een strategisch gelegen plek aan de A6 ruim 100.000 m² aan opslagruimte gecreëerd op slechts 30.000 m² grondoppervlak, door mogelijk gebruik te maken van wel zeven lagen.

Erik van Dijk, eigenaar Van Dijk Groep over de ontwikkeling: “De hoogte wordt al jaren maximaal benut bij binnenstedelijke ontwikkelingen zoals woontorens. Waarom dan niet bij warehouses? Verticaal denken geeft antwoord op zowel het tekort aan bouwgrond als de stijgende huurprijzen. Door de gevel bovendien zo te ontwerpen dat deze samensmelt met het landschap geeft de ontwikkeling ook nog antwoord op de verdozingsdiscussie.”

Een geval van één en één is drie.

Door de enorme krapte op de markt van bedrijfshuisvesting in combinatie met de schaarste aan bouwgronden, zijn de huurprijzen per vierkante meter substantieel gegroeid in vergelijking met voorgaande jaren. Een ontwikkeling waar VDG Real Estate efficiënt op inspeelt. Door verticaal te denken wordt de maximale bouwhoogte van 25 meter benut en kunnen er maar liefst zeven lagen in het warehouse worden gecreëerd. Echter behoren ook hoogtes van 3 tot en met 25 m1 tot de mogelijkheid. Door deze slimme oplossing worden de bouwkosten per vierkante meter lager, wat de huurder terugziet in de huurprijs.

Als ontwikkelaar is het cruciaal om te blijven innoveren en anticiperen op de toekomstige behoeften van de logistieke sector. “Meerlaags bouwen van magazijnen en opslagruimtes is de toekomst, zo simpel is het. Wellicht geboren uit noodzaak, biedt deze oplossing e-commerce bedrijven de mogelijkheid om een flinke efficiëntieslag te maken. Hoe? Denk bijvoorbeeld aan het clusteren van functies om daarmee de samenwerking in de keten te intensiveren en de totale reistijd van een pakket te verkorten. Daarnaast worden op deze manier in een klap veel meer kavels geschikt voor bedrijfshuisvesting. Meerlaags bouwen mag misschien om een investering vragen, maar bereken de besparing van een vestiging op een A-locatie maar eens. Een geval van één en één is drie.”

The only way is up.

VDG Real Estate mag zich tot een van de pioniers scharen als het gaat om meerlaags bouwen. “Waarom dit niet eerder is gedaan? Dat is een goede vraag. Misschien hebben zowel ontwikkelaars als logistieke bedrijven te veel beren op de weg gezien. Maar de realiteit is dat er geen andere oplossing is dan de lucht in te gaan: ‘the only way is up’. De grondschaarste zal alleen maar groter worden en daarmee de prijs per vierkante meter ook. Uiteraard krijg je tijdens de ontwikkeling van gestapeld vastgoed met uitdagingen te maken – (ontwerp)technisch, esthetisch, maar ook in de samenwerking met overheden. Deze gaan wij graag aan, want het resultaat is vele malen waardevoller en toekomstbestendiger.”

Naast het meerlaagse karakter van het warehouse, voldoet het gebouw vanzelfsprekend aan de laatste eisen op het gebied van duurzaamheid en ruimtelijke inpassing – en overstijgt het deze zelfs ruimschoots. De ontwikkeling streeft naar een BREEAM-NL ‘Excellent’ certificering waarmee het wezenlijk hoger scoort dan de wettelijke normen. VDG Solar, onderdeel van VDG Real Estate, transformeert het warehouse bovendien tot een lokale opweklocatie voor duurzame energie met de installatie van PV-panelen, opslagbatterijen en een noodaggregaat waarmee het mogelijk is om volledig ‘off-grid’ te functioneren. Ook wordt het volledige pand uitgevoerd met een perfect op elkaar afgestemde vloerverwarming en koelinstallatie waarmee een prettige werkomgeving gegarandeerd is. Tenslotte heeft het warehouse een groene uitstraling door de toevoeging van beplanting op dak en gevels, waardoor ook aan de buitenkant de zogenaamde ‘verdozing’ van het Nederlandse landschap wordt tegengegaan.

Van Dijk heeft een duidelijke visie op de toekomst van logistiek vastgoed. “De beste manier om de toekomst te voorspellen is door hem te co-creëren. Met VDG E-commerce Warehouse Lelystad biedt VDG Real Estate de ideale oplossing voor bedrijven die op zoek zijn naar een kosteneffectieve en duurzame manier om hun e-commerce activiteiten te beheren.”

Overtuigd of nieuwsgierig geworden? Neem dan vandaag nog contact op met VDG Real Estate, of bekijk het project op de website.

Dit artikel verschijnt op initiatief van VDG Real Estate