Nederlandse consumenten hebben in 2022 voor 33,3 miljard euro online uitgegeven, een groei van 9 procent ten opzichte van 2021.
Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, een onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland. Dit onderzoek wordt door GfK uitgevoerd, in opdracht van Thuiswinkel.org en Retail Insiders en in samenwerking met PostNL, Betaalvereniging Nederland en Currence. De stijging wordt opvallend genoemd, aangezien het aantal aankopen juist met 5 procent daalde naar 347 miljoen. Het gemiddeld online besteed bedrag per aankoop nam juist met 15 procent toe.
Wat ook naar voren komt is een forse stijging in de verkoop van diensten. Het aantal online aankopen van diensten steeg met 49 procent, en de bestedingen aan diensten met 54 procent. De verkoop van producten noteerde juist een krimp van respectievelijk 10 procent in aantal aankopen en 7 procent in bestedingen. Wel zijn er grote verschillen per kwartaal. Zo stegen de online uitgaven aan diensten in het eerste kwartaal met 125 procent. Dit alles is te verklaren door het verschil in marktomstandigheden: vooral vanwege coronabeperkingen die werden opgeheven. Aan de andere kant stegen de prijzen vanwege hoge inflatie en energiekosten. ‘De stijging in de dienstensector wordt met name veroorzaakt door de vele aankopen van tickets voor attracties en evenementen en reis-gerelateerde aankopen. Ook verzekeringen hebben we in 2022 vaker online aangeschaft dan in 2021, en tegen een hogere prijs’, zegt Marlene ten Ham, directeur bij Thuiswinkel.org.
Op het gebied van productverkoop valt volgens Ten Ham een kleine verschuiving naar de fysieke retail op. Consumenten kopen producten en diensten iets vaker in de fysieke winkel, maar aan diensten die online worden gekocht wordt wel meer uitgegeven: ‘We zien dat het aandeel online voor zowel aankopen als bestedingen nog steeds hoger ligt dan in 2019, de tijd voor corona, en zelfs dan 2020, tijdens corona.’
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
Online uitgaven namen 9 procent toe in 2022