Twinkle | Digital Commerce

E-commerce in Servië

2022-03-21
1000562
  • [onderzoek]
  • 2:08

Twinkle zoekt letterlijk de grens op. In de rubriek Grenzeloos laat de redactie haar licht schijnen op een e-commerce ontwikkeling in een land dat niet vaak aan bod komt, maar zeker de moeite waard is om te bespreken. Deze keer: slechts 1 procent van de Servische webshops biedt PayPal als betaaloptie aan.

De van oorsprong Amerikaanse online betaalmethode PayPal is wereldwijd welbekend, maar het gebruik hiervan verschilt behoorlijk per land. Zo biedt 93 procent van de Italiaanse webshops PayPal aan en is het ook de populairste betaalmethode in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het land waarin de betaaloptie het minst wordt aangeboden is Servië: daar geeft slechts 1 procent van de top-100 online winkels PayPal als betaalmogelijkheid. Daarmee plaatst het land zich onder Argentinië (3 procent) en Zuid-Korea (5 procent), zo blijkt uit onderzoek van EcommerceDB.

Het is ook niet zo gek dat PayPal niet populair is in Servië, als je je bedenkt dat de meeste inwoners het liefst nog steeds contant betalen. Voor online betalingen wordt er vaak gebruikgemaakt van credit- en debitcards.

35 procent

Online bestellen is in het Zuid-Europese land dan ook niet gigantisch populair. In 2020 kocht slechts 35 procent van de Servische bevolking minimaal één product online. Ter vergelijking: in Nederland was dat toen 73 procent. Desondanks groeide de e-commercemarkt wel in dat jaar, met 31 procent; daarmee loopt het land een tikkie voor op de groei wereldwijd (29 procent). Servië staat mondiaal gezien op nummer 75 van grootste e-commercemarkten met een omzet van 485 miljoen dollar in 2020, omgerekend zo’n 434 miljoen euro. Daarmee staat het op de ranglijst vóór Oezbekistan en achter Uruguay.

Nationale webshops

Serviërs winkelen online graag bij nationale webshops, zo blijkt ook uit de top-5 van populairste winkels. De nummer één wordt bezet door warenhuis Gigatron.rs, waarvan de netto-omzet van e-commerce bijna volledig wordt gegenereerd in Servië. Het assortiment bestaat onder andere uit speelgoed, meubels en elektronica. Ook de nummer twee, Tehnomanija.rs haalt zijn online omzet bijna geheel uit Servië. Dit is een allround online store met producten in verschillende categorieën, bijvoorbeeld witgoed en elektronica. Een kijkje in de webshops van Gigatron en Tehnomanija leert dat ze beide een soort Servische MediaMarkt lijken. Op nummer drie staat Apotekasrbotrade.rs en dat is – zoals de naam al doet vermoeden – een Servische drogist. Ook deze webshop haalt het leeuwendeel van zijn omzet in Servië, maar verkoopt ook over de grens in onder meer Bosnië-Herzegovina. Op nummer vier treffen we de eerste buitenlandse speler, namelijk modeverkoper Zara.com. De top-5 wordt gecompleteerd met nog een Servische drogist, namelijk Apotekaonline.rs.