Twinkle | Digital Commerce

Nooit meer halflege dozen met nieuwe inpakmachine Bol.com

2021-09-03
1000562
  • [nieuws]
  • 1:09

Bol.com zet een grote stap naar kleinere pakketten en minder verspilling van verpakkingsmateriaal. De nieuwe “multi-inpakmachine” van het bedrijf verpakt meerdere artikelen – op maat – in één doos.

Bestellingen die uit meerdere artikelen bestaan, worden vaak bezorgd in een (veel) te grote doos. ‘Een bestelling van bijvoorbeeld een knuffel, een koekenpan en deodorant, konden we voorheen enkel handmatig in één doos inpakken’, aldus Vincent Weijers, directeur Logistiek & Operatie (coo) van Bol.com. Hij noemt het op maat inpakken van meerdere artikelen van verschillende vormen en afmetingen zelfs dé grootste uitdaging in de e-commerce. ‘Daar bestond geen machine voor. Dat kost niet alleen meer tijd, maar we zijn ook gebonden aan een aantal vaste doosformaten, waardoor er vaak loze lucht in de verpakking overblijft.’

De multi-inpakmachine, die het bedrijf samen ontwikkelde met fabrikant CMC, is volgens Bol.com wereldwijd de eerste in zijn soort. Bestellingen met meerdere artikelen komen in een krat op de lopende band bij de multi-inpakmachine aan. Die scant vervolgens de hoogte, lengte en breedte van de verschillende artikelen, snijdt de kartonnen doos op maat en vouwt deze precies om de artikelen heen. Het pakketje rolt daarna automatisch door naar de sorteerafdeling van PostNL in het fulfilment center van bol.com. De multi-inpakmachine wordt gebruikt voor zowel de eigen artikelen als artikelen van verkooppartners die hun logistiek uitbesteden.