Twinkle | Digital Commerce

Forse toename onderschepte namaakspullen

2021-08-23
1000562
  • [nieuws]
  • 0:52

Door de groei van online shoppen onderschept de douane ook veel meer namaakartikelen. In totaal hield de douane vorig jaar 850.000 artikelen tegen, een verdubbeling ten opzichte van 2018.

Dat schrijft de NOS. Ook in de eerste helft van dit jaar werden al ruim 211.000 producten onderschept. Opvallend is volgens de douane de toename van het aantal kleine zendingen. Online bestelde producten die op Schiphol worden tegengehouden. Het zou dan naast kleding, tassen en schoenen gaan op producten als speelgoed maar ook sigaretten.

Overigens hield de douane in 2019 veel meer artikelen tegen, maar dat kwam vooral door één grote zending met een enorme hoeveelheid namaakmedicijnen. Hierdoor kwam het aantal tegengehouden nepproducten in dat jaar bijna op 2 miljoen uit. Een vertekenend beeld, aldus de douane. ‘Zeker dit jaar is er verhoudingsgewijs een grote toename van de hoeveelheid tegengehouden kleine zendingen, die veelal via de internationale post of koerier komen. De coronacrisis speel mee in die cijfers.’