Twinkle | Digital Commerce

Amazon dokt voor data

2020-10-22
1000562
  • [nieuws]
  • 1:02

Amazon biedt nu aan om klanten te betalen voor gegevens over hun on- en offline aankopen bij andere winkels. Door deel te nemen aan het programma ‘Amazon Shopper Panel’, dat deze week in de Verenigde Staten is geïntroduceerd, ontvangen klanten 10 dollar in ruil voor hun bonnetjes.

De Amerikaanse retailgigant vraagt deelnemers aan dit programma om maandelijks foto’s te maken van 10 papieren bonnetjes van aankopen die ergens anders dan in de eigen winkels van Amazon worden gedaan, waaronder Whole Foods, Amazon Go, Amazon Books, of via de webshop. Met de nieuwe Amazon Shopper Panel-app kunnen kopers er ook voor kiezen om facturen verkregen per e-mail door te sturen.

Select gezelschap

Tevens moedigt het bedrijf gebruikers aan om korte enquêtes in te vullen over de merken en producten waarin ze geïnteresseerd zijn, waarmee klanten ‘extra beloningen’ kunnen verdienen. Doel van Amazon is om deze klantdata te gebruiken voor het verbeteren van de productselectie en advertenties op zijn platform.

Het programma is momenteel opt-in en alleen op uitnodiging, maar geïnteresseerde gebruikers kunnen de app downloaden en op een wachtlijst komen.