Twinkle | Digital Commerce

Overleven in crisistijd

2020-04-16
1000562
  • [visie]
  • 3:34

Het schrijven van een artikel voor de rubriek met de naam ‘Coming up’ is op het moment niet heel makkelijk. De afgelopen maanden schreef ik nog over Amazon en de invloed op e-commerce, maar de wereld ziet er nu anders uit.

Waar je normaal gesproken probeert maanden tot jaren vooruit te kijken heb ik nu geen idee of de omstandigheden tijdens het uitbrengen van dit magazine nog hetzelfde zijn als tijdens het schrijven van dit artikel. Inmiddels is internet overspoeld met berichten over het effect van het coronavirus op e-commerce, marketing en consumentengedrag in het algemeen. Zelf ben ik blij dat we met mijn bedrijf vooral mediabedrijven en dienstverleners bedienen die via e-mailmarketing met klanten communiceren.

Abonnementsbedrijven hebben min of meer stabiele inkomsten, diensten kunnen vaak op afstand geleverd worden en aangezien het grootste gedeelte van Nederland thuis zit, is het belang van e-mailmarketing alleen maar toegenomen. Ook in deze tijd zijn er dus bedrijven die bestendiger zijn voor een crisis dan andere. Dat komt niet doordat die bedrijven zo’n geweldige strategie hebben, maar dat heeft ook met geluk te maken. Airbnb, Booking.com en Uber zijn nu verliezers, Zoom is een winnaar. Het toont maar weer aan dat je niet alles kunt voorzien.

Het ene bedrijf komt beter door deze crisis dan het andere. Ironisch genoeg zijn er ook bedrijven die een stuk meer verdienen vanwege de huidige crisis. Op basis van dat gegeven is het interessant om te kijken wie eigenlijk de winnaars zijn van de huidige situatie, want daar waar het geld verdiend wordt liggen kansen voor (online) ondernemers.

Supermarkten en drogisterijen

Deze ligt voor de hand. De omzetten in de supermarkten waren de afgelopen weken hoger dan met Kerst. Dit ligt niet alleen aan het hamsteren. Mensen zijn meer thuis en hebben thuis dus meer boodschappen (en wc-papier) nodig dan wanneer ze op kantoor of op school verblijven.

De toegenomen aandacht voor hygiëne gaat een blijvende boost geven aan de omzet van drogisterijen. Ook maaltijdboxen hebben veel mogelijkheden, gezien de toegenomen aandacht voor lekker thuis eten.

Mediabedrijven

Voorlopig gaan mensen niet naar evenementen of festivals, in plaats daarvan blijven we thuis. Oude tijden herleven voor de journaals en talkshows op tv. Nieuwe diensten als Netflix en Disney+ worden een eerste levensbehoefte. We hebben zelfs weer een abonnement op de krant. We zijn meer thuis en hebben meer tijd om vanuit huis media te consumeren.

Telecommunicatie

Al na de eerste dag thuiswerken waren we genoodzaakt om ons internetabonnement naar boven bij te stellen. Drie kinderen met online lessen gecombineerd met twee thuiswerkende ouders, daarvoor was echt een hoger abonnement nodig. Mensen hebben meer contact op afstand dus telecommunicatiediensten worden nog crucialer.

Bouwmarkten en tuincentra

Nog zo’n branche waar de dranghekken voor de deur komen te staan. Eindelijk hebben we tijd voor die klusjes waar we al jaren tegenaan hikken. Meer aandacht voor het huis betekent direct meer omzet voor de bouwmarkten en tuincentra.

Sport en fitness

We kunnen minder voetballen en hockeyen, maar buiten sporten is één van de geaccepteerde manieren om nog buiten te komen. Daarom gaan we een stijging zien bij winkels die te maken hebben met sportartikelen of apparatuur.

Een grote uitzondering hierop vormen de sportschoolabonnementen. Vanwege de abonnementenstructuur zou je gouden tijden verwachten, maar dit is een voorbeeld van een branche die strategisch heel goed bezig is maar door pure pech nu grote klappen krijgt.

Sociale media

Het gebruik van sociale media is de afgelopen periode fors toegenomen, de omzetten van bedrijven als Twitter, Facebook en Google niet. De belangrijkste reden daarvoor is dat adverteerders massaal campagnes afbouwen. In de toekomst kan dit toegenomen gebruik echter wel leiden tot meer omzet.

Kantoorartikelen

Nu meer mensen thuis werken is er meer behoefte aan printerpapier, inktpatronen, eventueel zelfs nieuwe printers en andere essentiële zaken voor een thuiskantoor. Ook websites die deze artikelen bezorgen draaien overuren. De centrale inkoop door de office manager wordt vervangen, mensen zorgen in deze tijd voor hun eigen spullen.

Impact

Het is moeilijk om kenmerken te bepalen van succesvolle bedrijven in deze tijd. Het belangrijkste is de juiste branche, daarnaast helpt een abonnementsvorm en een sterk merk. Een goede financiële positie helpt om van de huidige crisis te profiteren, want het is mogelijk om goede deals te sluiten die op de lange termijn helpen om merkbekendheid verder te vergroten.

Als je bij een business-to-businessbedrijf werkt, dan adviseer ik je om in kaart te brengen of je klanten hebt die extra omzet genereren in deze tijden en te kijken of je ze kunt helpen. Op die manier kun je de impact ook voor jezelf wellicht wat beperken.