Twinkle | Digital Commerce

FonQ overgenomen door Ad Scheepbouwer

2017-05-27
640360
  • [nieuws]
  • 2:07

AJS Holdings, de investeringsmaatschappij van naamgever Ad Scheepbouwer, neemt fonQ over van RFS Holland Holding. ‘Hij snapt het retailspel’, zegt fonQ-oprichter Patrick Kerssemakers in een eerste reactie.


Kerssemakers krijgt te maken met een oude bekende: Scheepbouwer was grootaandeelhouder en commissaris bij RFS, tot de holding medio 2015 werd verkocht aan het Britse Apax. Begin dit jaar volgde een directiewisseling in Zwolle, fonQ kwam in de etalage te staan.

RFS Holland Holding gesplitst
Tom Coronels Create2Fit ging al op eigen benen verder. Nu fonQ een andere eigenaar krijgt, zijn wehkamp en betaaldienstverlener Lacent nog de enige bedrijven binnen RFS Holland Holding. Kerssemakers daarover tegen Twinkle: ‘Daarmee kan Apax verder focus gaan aanbrengen. Ik snap dat ook wel, zij denken groot. Dat wil overigens niks zeggen over de ontwikkeling van onze winstgevendheid.’

Losse entiteit
FonQ gaat bij AJS Holdings als losse entiteit verder. Kerssemakers, die met de directie een belang in de onderneming verwerft, schakelt voortaan direct met voormalig KPN-topman Scheepbouwer. ‘Dat zal sneller gaan, want de keten is korter dan ‘ie was met Zwolle (RFS, red.) en Londen (Apax).’

Transitie naar online
Scheepbouwer toonde zich volgens Kerssemakers erg geïnteresseerd in fonQ, waarover gesprekken met verschillende partijen werden gevoerd: ‘Hij had positieve ervaringen, kent onze waarde en de potentie. Heel fijn dat we onder zijn vleugels verder kunnen gaan. We zullen ons blijven richten op wonen, koken en lifestyle, met name binnen, maar ook buiten Nederland. De transitie van die categorieën naar online is eigenlijk pas net begonnen. Meer concrete toekomstplannen zullen op een later moment naar buiten komen.’

Groeipotentie
Scheepbouwer laat in een verklaring optekenen dat ‘de e-commerce markt nog niet volwassen’ is. ‘Dus er is ruimte om hier verder positie in te nemen en te groeien. In fonQ zie ik een onderscheidende propositie en ken ik een organisatie met veel ambitie en potentie voor de toekomst. Ik wil het management helpen om deze potentie te verzilveren.’

Twinkle100
FonQ is de nummer 29 van de Twinkle100. Dit aflopende jaar zou het bedrijf goed zijn voor een omzet van ongeveer 80 miljoen euro. FonQ verkoopt ruim zestigduizend verschillende producten, het bedrijf houdt circa 250 mensen aan het werk en het is en blijft gevestigd in Utrecht. Langs de A2 is daar ook een Inspiratie Showroom gevestigd. De overname wordt waarschijnlijk dit jaar nog beklonken. Over de voorwaarden worden geen mededelingen gedaan.

Pop-up
Tot de dag voor Kerstmis houdt fonQ een ‘pop-up gift store’ draaiende in Amsterdam, ‘een eerste stap naar een fysieke winkel’, aldus het bedrijf bij de aankondiging vorige maand.


Lees ook: