Twinkle | Digital Commerce

‘Overnameplannen PostNL door Bpost weer op tafel gelegd’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:10

Bpost heeft zijn plannen om PostNL over te nemen weer op de onderhandelingstafel gelegd. Het Belgische en Nederlandse bedrijf zouden daarmee het vierde postbedrijf in Europa worden.

Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van gelekte documenten. Een eerdere overnamepoging liep in mei stuk vanwege zorgen vanuit de Belgische staat en de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM). Bpost schrijft nu zijn voorstel op ‘zes cruciale punten’ te hebben verbeterd.

Bod verhoogd
Zo heeft het Belgische bedrijf zijn bod met een nog onbekend bedrag verhoogd en geeft het een ‘onvoorwaardelijke garantie’ af voor de pensioenen van (voormalig) PostNL-medewerkers. Ook zou PostNL de voorzitter van de tienkoppige raad van commissarissen van het fusiebedrijf mogen benoemen en wil het een ‘innovatiecentrum’ bouwen op Nederlandse bodem.

Duurzame toekomst
Volgens het FD is de fusie niet gericht op mogelijke schaalvoordelen of kostenbesparingen voor beide bedrijven. De voordelen moeten ontstaan door versnelde groei, onder meer door de groeiende e-commerce markt en het bezorgen van pakketten. ‘Doel is het positioneren van deze transactie als enige mogelijkheid om voor beide bedrijven een duurzame toekomst op de Europese postmarkt te garanderen’, staat in het document.

Deutsche Post en UK Mail
De twee postbedrijven zijn niet de eersten in de markt die de handen ineen slaan. In september nam Deutsche Post branchegenoot UK Mail over vanwege zijn netwerk en klantenbestand.