Twinkle | Digital Commerce

Belgische e-commerce mag nachtwerken zonder akkoord vakbond

2017-05-27
180102
  • [nieuws]
  • 1:03

De Belgische regering heeft bepaald dat bedrijven in de e-commerce nachtwerken mogen toestaan zonder akkoord van vakbonden. Hierdoor hoeven Belgische bedrijven logistieke banen niet langer aan het buitenland uit te besteden.

Nachtwerken in de Belgische e-commerce vormde al langer een heet hangijzer. De wetgeving in België bepaalde dat bedrijven voor het logistieke werk dat na 20.00 wordt uitgevoerd, toestemming nodig hadden van de vakbonden. Deze eisten extra toeslag voor de medewerkers, waardoor Belgische ondernemers de distributie van hun handel naar het buitenland lieten verplaatsen.

Nederlandse partijen
De situatie in België gaf Nederlandse e-commerce bedrijven als bol.com en Coolblue extra verkoopterrein: door de meer flexibele Nederlandse wetgeving konden zij sneller aan consumenten leveren.

Akkoord
Na het akkoord van de regering in december 2015, waarin het verbod op nachtwerk werd opgeheven, bleef de stagnatie tussen vakbonden en werkgevers. De bonden bleven meer loon eisen dan de werkgevers wilden betalen, waardoor het nachtwerken nog steeds niet van de grond kwam. Nu de regering besloten heeft dat vakbonden geen zeggenschap meer hebben, staat de weg voor de Belgische e-commerce vrij om verzendingen ’s nachts te laten doorlopen; zij hoeven zich niet langer tot het buitenland te wenden.