Twinkle | Digital Commerce

Negatieve inflatie: gaat de hand op de knip?

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:01

Voor het eerst sinds december 1987 zijn producten en diensten goedkoper geworden dan een jaar eerder. Voor goederen betaalde de Nederlandse consument afgelopen maand gemiddeld bijna een procent minder dan vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend publiceert. De ‘negatieve inflatie’ - de term deflatie wordt niet gebruikt - kwam overall uit op 0,3 procent in juli. Hieronder ziet u de ontwikkeling van de consumentenprijsindex in beeld:Reizen goedkoper, kleding minder afgeprijsd
De prijzen voor goederen daalden harder dan het hierboven getoonde gemiddelde: met 0,9 procent. De inflatie werd onder andere gedrukt door ‘de prijsontwikkeling van pakket- en vliegreizen naar het buitenland’, aldus het CBS. Vakanties werden dus goedkoper. ‘Daarentegen was kleding dit jaar in de uitverkoop minder afgeprijsd dan in juli 2015, wat een verhogend effect op de inflatie had.’

Aankopen uitstellen
Bij aanhoudende inflatie (en gelijke rente) loont het om aankopen uit te stellen; van dezelfde euro kun je later meer kopen. Het effect op de retailbestedingen moet blijken. Het CBS doet geen prognoses over de verdere ontwikkeling van de inflatie.