Twinkle | Digital Commerce

Franchisers Jumbo stemmen in met thuisbezorging

2017-05-27
180101

Franchisenemers van Jumbo hebben gisterenavond ‘massaal’ ingestemd met de bezorgplannen van de supermarktketen. De ondernemers mogen de orders die ze bezorgen als eigen omzet in de boeken bijschrijven.

Daarmee is de weg vrij om ‘in hoog tempo de plannen voor bezorging uit te rollen’, laat het supermarktbedrijf weten. Deze week nog wordt een officieel begin gemaakt met bezorging in pilot-stad Utrecht (à 6 euro), ook in Eindhoven komt levering aan de deur snel beschikbaar. Daarna volgen de regio’s Apeldoorn, Brabant, Noord-Limburg, Nijmegen, Arnhem en grote delen van de Randstad.

Tot in de keuken
De boodschappen worden centraal verzameld in Jumbo’s e-fulfilment center in Den Bosch. Speciaal getrainde medewerkers van lokale supermarkten bezorgen de orders doorgaans daags na bestelling bij klanten, desgewenst tot in de keuken. ‘We willen de last mile en het belangrijke klantcontact niet uitbesteden aan derden’, verklaarde een woordvoerder eerder tegen Twinkle. ‘Dat contact vinden we immers net zo belangrijk als het aanbieden van een groot assortiment en de laagste prijzen.’

Albert Heijn
Jumbo, met een kleine zeshonderd winkels en ruim tweehonderd afhaalpunten de tweede supermarktketen van Nederland, wil problemen zoals die bij Albert Heijn voorkomen. De marktleider bakkeleit al vele jaren met franchisers over de baten uit online verkoop. Recentelijk speelde de onenigheid op bij de verdere uitrol van de Allerhande Box, die nu ook in de winkels is af te halen. Tientallen AH-franchisers verkopen buiten Ah.nl online, bijvoorbeeld via Ah-boodschappen.nl.

Plus: dubbele bezorgpropositie
Concurrent Plus werkt ondertussen aan een dubbele bezorgpropositie, schreef Twinkle gisteren. Klanten moeten straks kunnen kiezen tussen bezorging door de super in de buurt of bezorging vanuit een centraal distributiecentrum. Die laatste optie vergt meer geduld en is daarmee goedkoper volgens directeur Jan Brouwer: ‘Hoe sneller, hoe duurder.' Centrale levering komt er pas wanneer zo goed als alle Plus-winkels een online bestelmogelijkheid bieden.