Twinkle | Digital Commerce

Helpling ontslaat personeel, verlaat vier landen

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:21

Helpling maakte de afgelopen anderhalf jaar zijn entree in veertien landen als online schoonmaakbemiddelaar. Uit vier van die landen trekt Helpling nu weer weg, zestig werknemers verliezen hun baan. Het is niet de enige startup uit de stal van Rocket Internet die het moeilijk heeft.

Oprichter Benedikt Franke heeft bevestigd dat Helpling vertrekt uit Brazilië, Canada, Spanje en Zweden. Het blijft in tien landen actief, waaronder thuismarkt Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië, waar concurrent Hassle.com werd overgenomen. Het personeelsbestand slinkt van 360 naar ongeveer 300 werknemers. De reorganisatie treft overigens niet alleen mensen in de markten waaruit Helpling vertrekt.

Duurzaam winstgevend
Gevraagd naar de oorzaken van de herstructurering wijst Franke Gruenderszene op een ‘natuurlijke ontwikkeling na een periode van snelle groei. Onze focus op de veelbelovende markten dient het doel om onze handel duurzaam winstgevend op te bouwen en onze middelen zo efficiënt mogelijk aan te wenden.’ Helpling haalde tot nu toe ruim 56 miljoen euro op bij investeerders.

Rocket Internet
De schoonmaak startup komt uit de koker van Rocket Internet, dat gisteren een verlies (pdf) rapporteerde over de eerste helft van dit jaar. De bedrijvenbouwer achter onder andere HelloFresh trok in eigen land al de stekker uit Shopwings, daar nog geen jaar geleden gelanceerd als snelle boodschappenservice. Shopwings mikt voorlopig op Australië en Zuidoost-Azië, Shopwings.de verwijst naar Bonativo.de. Deze week werd bekend dat die lokale food startup geen voet aan de grond krijgt in Londen; Bonativo, nog wel actief in Amsterdam, vertrekt uit de Britse hoofdstad.