Twinkle | Digital Commerce

Scheiding voltooid: PayPal stapt solo op beursvloer

2017-05-27
180102
  • 1:22

PayPal maakt vandaag zijn individuele gang naar de beursvloer. Het betaalbedrijf is niet langer onderdeel van eBay, dat vlak voor de splitsing afgelopen vrijdag eBay Enterprise met fors verlies verkocht.

Ebay en PayPal besloten in september al om uit elkaar te gaan, na twaalf jaar samenwerking. ‘EBay en PayPal zullen sterker worden en een betere focus krijgen als aparte leidende bedrijven in hun eigen markt’, zei eBay-ceo John Donahoe destijds. Eind juni werden al de inhoudelijke afspraken van de scheiding openbaar.

Enterprise verkocht
EBay verkocht Enterprise vorige week voor 925 miljoen dollar, wat minder dan de helft is van de aankoopprijs (2,4 miljard dollar) die de handelswebsite vier jaar geleden betaalde voor de unit, schrijft The Wall Street Journal. EBay gaat nu verder met zijn core business: eBay Marketplace. Daarop worden producten tegen een vaste prijs of via een veiling verkocht.

Einde aan groei
PayPal liet vlak voor de scheiding weten gestaag te groeien met 16 procent in het tweede kwartaal van dit jaar, tot 2,26 miljard dollar. EBay noteert daarentegen zonder Enterprise voor het tweede kwartaal op rij een omzetdaling. Marketplace is goed voor 2,12 miljard dollar, 3 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2014. Met de daling lijkt een einde te komen aan de vijf jarige periode van groei voor de marktplaats.

Terug naar de basis
Toch zet eBay al zijn zinnen op zijn ‘terug naar de basis’-strategie. Devin Wenig, ceo van het ‘nieuwe eBay’, wil van het bedrijf een ‘discovery-based marketplace’ maken, waarop consumenten interessante producten vinden waar zij niet naar op zoek waren, maar toch willen hebben.