Twinkle | Digital Commerce

Amazon vervoert online orders met de metro

2017-05-27
180101
  • 1:28

Amazon zet de New Yorkse metro in voor bezorgingen op Manhattan. Sinds kort test de retailgigant zijn versnelde leverdienst Prime Now op die manier. Op karretjes worden de bestellingen van metrotrein naar metrotrein geduwd.

Prime Now garandeert aan Prime-leden voor 7,99 dollar per order een één uursbezorging op het New Yorkse eiland. Omdat Manhattan nogal wat files kent, besloot Amazon om naast fiets- en wandelkoeriers de metro in te zetten voor levering, bevestigt het bedrijf aan de Financial Times. 'Grotere orders, zoals tv-schermen, worden nog wel met busjes vervoerd.' Prime Now is ook gratis te gebruiken door klanten; dan wordt de bestelling binnen twee uur thuis gebracht.

Stinkende metro
Sucharita Mulpuru, e-commerce analist van Forrester Research, zegt tegen de krant dat Amazon met de dienst een nadeel van online shoppen enigszins doet verdwijnen. ‘Een fundamentele zwakte van e-commerce is dat je de producten na bestelling niet direct in handen hebt. Amazon doet een poging om dit nu wel voor elkaar te krijgen. Maar ik kan me voorstellen dat niet elke klant blij is dat zijn pakket via de stinkende metro wordt vervoerd.’

Toestemming
Volgens de Financial Times heeft New York’s Metropolitan Transportation Authority gezegd dat retailers vrij zijn om hun pakketten via de metro te vervoeren, zolang zij andere reizigers niet tot last zijn en niet voor gevaarlijke situaties zorgen.

Experimenten
Amazon voerde eerder al andere experimenten op het gebied van bezorging uit. In Londen plaatste het afhaalkluizen op metrostations van waaruit consumenten hun order kunnen ophalen na een dag werken. En in eigen land plaatste het Kindle Kiosken op diverse openbare plekken. Dit zijn automaten waaruit je Kindle-tablets kunt kopen. Ook staat het bezorgen met drones nog steeds op Amazon's agenda.