Twinkle | Digital Commerce

Zalando weer in defensief gedrukt

2017-05-27
180101
  • 1:49

Het Duitse televisieprogramma RTL Extra zond gisteren een reportage uit over de arbeidsomstandigheden in een magazijn van Zalando. Het Duitse bedrijf herkent zich niet in het geschetste beeld, maar het gaat de kritiekpunten wel onderzoeken.

Undercoveroperaties om de e-logistieke arbeidsomstandigheden bloot te leggen zijn populair in Duitsland. De publieke zender ZDF zette in 2012 iemand aan het werk bij een Docdata-magazijn van Zalando (meer daarover hieronder) en onderzoeksjournalist Günter Wallraff liep mee met pakjesbezorger GLS.

27 kilometer
Naar het voorbeeld van Wallraff ging RTL-journaliste Julia Lobig als ‘Pickerin’ aan het werk bij Zalando (video) in Erfurt. Op topdagen legde ze 27 kilometer af en ze zegt dat er nauwelijks een dag is geweest waarop er geen ambulance heeft moeten voorrijden. De tijd die nodig was voor diefstalcontrole werd van de pauze afgetrokken en zo noemt ze nog een aantal bezwaren. Lobig werd naar eigen zeggen paranoia van de werkdruk. Bij gebrek aan airconditioning of water zou afgelopen zomer een werknemer zijn bezweken aan een hartaanval op het toilet in Erfurt, vernam ze.

Tekst en uitleg
Geen kleine beschuldigingen. Het geschetste beeld ‘weerspiegelt de ondernemingscultuur en de werknemersstemming volgens ons op geen enkele wijze’, reageerde Zalando gisterenavond direct. In een uitgebreide verklaring en antwoorden op veelgestelde vragen geeft de pure player tekst en uitleg. Zo ontkent het bedrijf met klem dat er ooit iemand op de magazijnvloer in Erfurt is overleden. Zalando geeft evenwel aan de kritiekpunten uit de reportage te zullen onderzoeken en te beoordelen of het hier om structurele problemen of om individuele fouten gaat.

Gnadenlos billig
Het is niet voor het eerst dat Zalando zich moet verantwoorden voor de arbeidsomstandigheden in zijn logistieke operatie. Na de spraakmakende documentaire 'Gnadenlos billig', over een Zalando-magazijn van het Nederlandse Docdata barstte een storm van kritiek los. Daarna is er een hoop veranderd, vertelde Zalando de pers onlangs in het nieuwste distributiecentrum in Mönchengladbach. Er werd een gedragscode opgesteld, er zijn ronde tafelsessies voor werknemers gekomen en er vinden externe audits plaats in alle magazijnen waar Zalando-pakjes worden ingepakt. Werknemers verdienen er minimaal 8,79 euro bruto per uur, meer dan het Duitse minimumloon.

Eerder al benadrukte de Zalando-directie in de media niet perfect te zijn.