Twinkle | Digital Commerce

Airbnb dankzij investeringsronde 10 miljard dollar waard

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:50

Airbnb heeft tijdens een recente investeringsronde tussen de 400 en 500 miljoen dollar ontvangen. Daarmee bezet het bedrijf volgens The Wall Street Journal met een geschatte waarde van 10 miljard dollar (7,3 miljard euro) momenteel de vierde plaats in de lijst van grootste hotelketens.

Airbnb werd in 2008 gestart door twee ondernemers uit San Francisco die tijdens een conferentie hun woonkamer wilden verhuren, omdat ze zelf de huur van hun appartement niet meer konden betalen. Het bedrijf heeft inmiddels 500.000 kamers, appartementen en huizen uit 200 landen in zijn systeem staan. Huurders betalen 6 tot 12 procent van de huurprijs aan commissie aan Airbnb, verhuurders 3 procent.

Airbnb ontving een investering van de T. Rowe Price Group en de Dragoneer Investment Group. Met dit nieuwe kapitaal staat Airbnb volgens The Wall Street Journal net onder het Hilton (21,9 miljard dollar), het Marriott (15,9 miljard dollar) en Starwood (15 miljard dollar) genoteerd.

Amsterdam
Airbnb kwam in ons land vorig jaar in het nieuws vanwege het verbod op ‘illegale hotel’ in Amsterdam. In oktober besloot het Gerechtshof van Amsterdam dat verhuur via sites als Airbnb alleen nog mogelijk zou zijn bij toestemming van de Vereniging Van Eigenaren (vve), wat het voor inwoners al veel moeilijker maakte om een lege kamer of woning tijdelijk te verhuren. Een latere uitspraak van de rechter verbood vervolgens de verhuur van een woning aan toeristen in bijna alle gevallen.

Verhuur weer mogelijk
In februari besloot de gemeenteraad van Amsterdam echter dat verhuur weer mogelijk is onder bepaalde voorwaarden. Zo dient de verhuurder toeristenbelasting te betalen en mag een huis maximaal twee maanden per jaar verhuurd worden. De overige voorwaarden staan hier uitgeschreven; de regels rond de vve blijven van kracht.

Budgethotels hardst geraakt
Ander protest kreeg Airbnb uit New York. De stad liep vorig jaar behoorlijk wat inkomsten mis dankzij de peer-to-peer site. Ook kwamen er klachten over dat veel verhuurders niet thuis zouden zijn als de woning werd verhuurd aan buitenlanders en dat Airbnb-'gasten' voor overlast zorgden. Airbnb zorgt volgens The Wall Street Journal voor de meeste schade bij de budgethotels. 80 procent van de Airbnb-accomodaties zijn namelijk onder de 200 dollar geprijsd.