Twinkle | Digital Commerce

Brussel wil ondernemers meer tijd geven voor Sepa-migratie

2017-11-11
180101
  • 1:53

Drie weken voor de officiële migratie naar betaalstandaard Sepa, stelt de Europese Commissie een extra overgangtermijn van zes maanden voor. Daarin kunnen ondernemers zo nodig de laatste aanpassingen doen. De Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandsche Bank (DNB) zijn tegen.

Buitenlandse én binnenlandse betalingen kunnen straks alleen nog worden gedaan met het een International Bank Account Number (IBAN), Nederlandse rekeningnummers verdwijnen. De introductie van IBAN hangt samen met het Europese streven naar een Single Euro Payments Area, kortweg Sepa.

Respijt
Al geruime tijd is bekend dat de Sepa-migratie op 1 februari 2014 moet zijn afgerond, maar ondernemers krijgen mogelijk toch respijt; de Europese Commissie wil dat banken betalingen volgens de huidige nationale standaarden nog tot en met juli accepteren. Het voorstel, gisteren naar buiten gebracht door eurocommissaris Michel Barnier van interne markt, moet nog worden goedgekeurd door het Europese Parlement en de Raad van Ministers. Onbekend is nog wanneer zij er zich over zullen buigen.

Nederland op schema
De ECB sprak zich gisteren uit tegen het voorstel. Ook DNB lijkt tegen, afgaande op een statement van het Nationaal Forum SEPA-migratie (NFS). Het forum, waar DNB voorzitter van, stelt dat de migratie in Nederland al vergevorderd is. Uit de korte verklaring: ‘Naar schatting werden in december reeds 80 procent van de overschrijvingen en meer dan 50 procent van de incasso’s conform de nieuwe SEPA-standaarden uitgevoerd. Voor het overgrote deel van de nog niet gemigreerde bedrijven is de verwachting dat de deadline van 1 februari nog haalbaar is. Het NFS blijft dan ook onverminderd streven naar voltooiing van de overgang op de SEPA-standaarden per 1 februari 2014.’

‘Ontzettend zuur’
MKB Nederland noemt een eventueel uitstel onwenselijk. ‘Bedrijven en ondernemers hebben hard gewerkt om op tijd klaar te zijn’, aldus voorzitter Michael van Straalen tegen BNR. ‘Het is ontzettend zuur dat in dit geval Europese collega’s traag zijn geweest met deze implementatie.’

Van Straalen zegt zeker te weten dat ‘veel minder dan 10 procent’ van de Nederlandse bedrijven nog niet klaar is voor Sepa. ‘We zijn er van overtuigd dat het stapje ook voor 1 februari gemaakt kan worden. Nederland is dus klaar. En verdorie, dan heb je met zijn allen wel een enorme effort erin gestopt.’

Lees ook: ‘Bent u klaar voor Sepa? (31 januari 2013)